ECONOMIC 11 martie 2020

CCI Covasna cere facilități fiscale temporare pentru firmele din domeniul turismului

de Daniela Luca | 2290 vizualizări

Solicitarea a fost formulată în contextul implicațiilor resimțite în urma răspândirii virusului COVID-19.

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna propune soluții pentru sprijinirea mediului de afaceri, grav afectat de efectele măsurilor luate pentru prevenirea epidemiei de coronavirus. În acest sens, marți, 10 martie, a fost formulată o petiție adresată Guvernului României, dar și deputaților și senatorilor din județul Covasna, care se referă la scutirea de la plata TVA pe trimestrul I și II, scutirea de la plata impozitului pe venit și scutirea de la plata contribuțiilor sociale aferente salariilor. 

Această isterie în jurul coronavirusului a început să aibă efecte și un impact negativ asupra mediului de afaceri. În această fază, cei care resimt cel mai mult acest impact negativ sunt cei din domeniul turismului. (...)  Noi împreună am formulat o adresă, o petiție către Guvern, către decidenții noștri, senatori, deputați din județul Covasna, prin care le cerem să analizeze posibilitatea acordării unor facilități fiscale temporare pentru aceste firme din domeniul turismului”, a spus marți, 10 martie, în cadrul unei conferințe de presă, președintele CCI Covasna, Edler András-György. 

Conform acestuia, solicitarea se justifică prin faptul că firmele din domeniul turistic au anumite cheltuieli fixe care trebuie achitate lunar, indiferent de faptul că veniturile lor sunt tot mai mici din cauza restricțiilor de călătorie impuse. 

Mediul de afaceri din alte domenii este de asemenea în pericol 

Astfel, pentru a preveni falimentul sau incapacitatea de plată a acestor firme, situații care vor duce inevitabil la consecințe sociale și economice grave, CCI solicită acordarea, pe termen de minim șase luni, a unor facilități, și anume scutirea de la plata TVA pe trimestrul I și II, scutirea de la plata impozitului pe venit și scutirea de la plata contribuțiilor sociale aferente salariilor.

Pe lângă domeniul turismului, impactul coronavirusului se resimte și se va resimți în continuare inclusiv asupra mediului de afaceri din alte domenii, iar din acest motiv Guvernul ar trebui să se gândească la niște soluții care ar diminua acest impact negativ, spun specialiștii. 

„De ce este important să vorbim despre mediul de afaceri, pentru că știți foarte bine că un stat nu ar fi existat fără impozitele și taxele plătite de mediul de afaceri. În momentul în care mediul de afaceri în aceste vremuri grele nu este sprijinit, nu este ajutat, avem o problemă pe termen lung asupra funcționării statului. (...) Când vorbim de domeniul turismului, nu vă gândiți numai la agențiile de turism. Gândiți-vă că acest lucru înseamnă și firme de transport, înseamnă și hoteluri, moteluri, pensiuni, evenimente, restaurante și așa mai departe”, a mai spus Edler András-György.

Soluții pentru micii întreprinzători din Sfântu Gheorghe, deocamdată la nivel de discuții 

Pe ideea că firmele vor întâmpina dificultăți de plată a impozitelor și taxelor, președintele CCI Covasna spune că se analizează și măsura amânării termenului de 31 martie – dată până la care dările trebuiau achitate. Totodată, în următoarele zile vor fi analizate și câteva soluții pentru sprijinirea micilor întreprinzători din reședința de județ, care de asemenea resimt impactul noului virus. 

„Am avut niște consultări și cu domnul primar Antal Árpád pe acest subiect. Dânsul mi-a zis că din partea Consiliului Local, al Primăriei, va pleca astăzi o solicitare pentru amânarea termenului de plată a impozitelor și taxelor locale care este în mod normal pe 31 martie, tocmai pentru a încerca să ajute în această perioadă. Pe de altă parte, în următoarele zile va trebui să ne întâlnim și să găsim niște soluții pentru a ajuta mici întreprinzători din zona noastră, în cazul de față întreprinzătorii din Sfântu Gheorghe pentru că vorbim de primăria Sfântu Gheorghe, dar eu presupun că dacă reușim să ajungem la niște rezultate atunci exemplul nostru va fi pozitiv și propagat și către celelalte administrații locale”, a mai adăugat Edler András-György. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.