ECONOMIC 30 iunie 2021

APIA primeşte cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin

de Agerpres | 1096 vizualizări

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) primeşte, până la 9 august 2021 inclusiv, cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, potrivit unui comunicat remis, marţi, AGERPRES.

Astfel, schema de ajutor de stat în sectorul bovin se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021.

„Beneficiari sunt crescătorii care deţin animale din speciile bovine (taurine şi bubaline), respectiv, persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate, care au în posesie permanentă animale înscrise în RNE, în calitate de proprietar de animale şi/sau proprietar de exploataţie”, se menţionează în comunicat.

Cererea de solicitare a ajutorului de stat şi documentele justificative pot fi depuse la Centrele APIA judeţene/locale/al Municipiului Bucureşti sau transmise prin fax, poştă sau în format electronic ca document scanat, prin e-mail, cu condiţia asumării prin semnătură de către reprezentantul legal al beneficiarului pe fiecare pagină a documentului transmis.

Potrivit APIA, în situaţia în care beneficiarii deţin mai multe exploataţii de bovine cu coduri ANSVSA situate pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale din judeţe diferite, aceştia depun o singură cerere la Centrul APIA judeţean/local/al Municipiului Bucureşti pe raza căruia au sediul social sau îşi au domiciliul, după caz.

Plafonul total alocat este de 225,54 milioane de lei, repartizat astfel: 182,7 milioane de lei pentru efectivele de bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021, la care se pot adăuga efectivele de bovine cu vârsta de minimum şapte luni la data de 31 ianuarie 2021 şi 42,83 milioane de lei pentru cantitatea de lapte valorificată în luna ianuarie 2021.

Potrivit sursei citate, APIA calculează cuantumul pe cap de animal prin raportarea plafonului (182,7 milioane de lei) la efectivul total de bovine eligibile, iar cuantumul pe tona de lapte prin raportarea plafonului (42, 83 milioane de lei) la cantitatea totală de lapte eligibilă.

Totodată, valoarea ajutorului de stat se calculează pentru fiecare beneficiar în funcţie de numărul de capete de bovine eligibile la care se poate adăuga şi valoarea calculată în funcţie de cantităţile de lapte, în tone, produse şi valorificate, eligibile până la concurenţa plafonului de 225.000 euro la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naţională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă.

Ajutorul de stat se cumulează, fără a depăşi echivalentul în lei a 225.000 euro pentru acelaşi beneficiar, şi cu alte forme de sprijin acordate în conformitate cu secţiunea 3.1 din Comunicarea CE.

Potrivit APIA, plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2021.

De asemenea, reprezentanţii APIA precizează că nu se acordă plăţi ulterior datei de 31 decembrie 2021 dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate din cauze imputabile beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.