ECONOMIC 28 iunie 2019

AFIR: Grupurile de producători au la dispoziţie peste 13 milioane de euro prin PNDR 2020

de Covasna Media | 952 vizualizări

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat, miercuri, o nouă sesiune de primire a cererilor de finanţare pentru înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor de producători în sectorul agricol şi în cel pomicol, prin submăsurile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), iar grupurile de producători au la dispoziţie peste 13 milioane de euro.

Sesiunea se desfăşoară în perioada 26 iunie – 30 septembrie, iar alocarea financiară anuală este de 7,729 milioane euro pentru submăsura 9.1 „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol” şi de 5,3 milioane euro pentru submăsura 9.1a „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”. Pragul minim al punctajului pe care trebuie sa îl întrunească o cerere de finanţare pentru depunere este de 10 puncte.

„Lansăm azi o nouă sesiune de depunere a proiectelor de investiţii dedicată grupurilor de producători, cu o alocare financiară anuală de peste 13 milioane de euro pentru sectoarele agricol şi pomicol. Sprijinul financiar acordat prin PNDR 2020 este direcţionat pentru a susţine înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor de producători, astfel încât să se poată asigura valorificarea în comun a produselor agricole ale membrilor, dar şi integrarea pe piaţă a producătorilor primari prin adaptarea producţiei acestora la cerinţele pieţei şi comercializarea în comun a producţiei lor”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

De asemenea, fondurile pot fi utilizate pentru a asigura îmbunătăţirea performanţelor generale şi creşterea veniturilor generate de exploataţiile agricole şi pentru crearea şi promovarea lanţurilor scurte de aprovizionare. Sprijinul public acordat este 100% nerambursabil şi nu poate depăşi suma maximă de 100.000 euro/an şi 10% din valoarea producţiei comercializate în primii cinci ani de la recunoaştere.

Sprijinul, acordat în baza unui plan de afaceri, este forfetar, degresiv, plătit în tranşe anuale, pentru o perioadă care nu poate depăşi 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut. Cererile de finanţare se depun on-line pe pagina de internet a agenţiei, până în data de 30 septembrie 2019, ora 16:00, sau până la epuizarea fondurilor disponibile.

Pentru întocmirea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, solicitanţii de fonduri nerambursabile au la dispoziţie Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenţiei, la secţiunea Investiţii PNDR.

(News.ro)

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.