ECONOMIC 7 septembrie 2020

ADR Centru: Fonduri nerambursabile de peste 164 milioane lei, pentru finanţarea a 150 de microîntreprinderi

de Agerpres | 893 vizualizări

Un număr de peste 150 de microîntreprinderi din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu primesc pentru dezvoltarea şi diversificarea activităţilor fonduri nerambursabile, valoarea totală alocată celor şase judeţe din Regiunea Centru fiind de peste 164 milioane lei, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

„Veşti bune pentru 150 de microîntreprinderi din Regiunea Centru care primesc fonduri nerambursabile pe cel de-al doilea apel al Priorităţii de investiţii 2.1 a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, gestionat de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru. Bugetul de fonduri nerambursabile Regio 2014-2020, disponibil pentru finanţarea firmelor cu până la 9 angajaţi, este de 164,69 milioane lei“, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, au depus cereri de finanţare pe această prioritate pentru dezvoltarea şi diversificarea activităţilor comerciale un număr de 618 microîntreprinderi din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

Până în 31 august, au semnat contractele de finanţare, demarând deja activităţile de implementare prevăzute în proiecte, reprezentanţii a 64 de societăţi comerciale.

„Contractele de investiţii semnate au o valoare totală de 72,27 milioane lei, din care suma de 48,38 milioane lei este finanţarea nerambursabilă solicitată de aceste firme pentru dezvoltare, extindere, modernizare şi achiziţie de echipamente şi linii de producţie. Alte 93 de microîntreprinderi au fost informate că cererile depuse au fost evaluate, au întrunit condiţiile prevăzute în ghiduri şi au obţinut punctajul necesar pentru a trece în etapa de contractare, urmând să semneze contractele de finanţare în perioada următoare. Aceste contracte au o valoare totală de 110 milioane lei, din care suma de 72,53 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate“, precizează ADR Centru.

Procesul de evaluare a cererilor depuse continuă, urmând ca numărul firmelor finanţate să crească până la alocarea întregii sume disponibile la nivel regional.

„Fondurile sunt alocate pentru promovarea spiritului antreprenorial, exploatarea economică a ideilor noi, dezvoltarea afacerilor existente, cu condiţia menţinerii şi creării de noi locuri de muncă. (...). Astfel, continuăm finanţarea microîntreprinderilor şi aşteptăm aprobarea supracontractării de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi o suplimentare de buget, pentru a putea finanţa toate proiectele microîntreprinderilor care au trecut etapele de evaluare. În acelaşi timp, aşteptăm firmele mici şi mijlocii să depună proiecte în perioada octombrie-noiembrie 2020 şi să solicite finanţare pe Prioritatea 2.2 a Programului Regio, unde avem aproape 100 milioane lei fonduri disponibile la nivelul Regiunii“, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Pe Prioritatea de Investiţii 2.1 a POR 2014-2020, al doilea apel de depunere de cereri de finanţare pentru microîntreprinderi s-a încheiat în noiembrie 2019.

„În calitate de Organism Intermediar al POR 2014-2020, ADR Centru evaluează toate cele 618 proiecte depuse pe această prioritate de investiţii, urmând ca în etapa de contractare să fie acceptate acele proiecte care, conform punctajului obţinut, se încadrează în alocarea financiară aferentă acestui apel. Din cele 618 cereri depuse la nivelul Regiunii Centru, la data de 31 august 2020 un număr de 462 de cereri au rămas în diferite etape de evaluare, precontractare sau au fost contractate“, se mai precizează în comunicatul ADR Centru.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.