ECOLOGIE 5 iunie 2023

Ziua mondială a mediului înconjurător (ONU), sărbătorită în 5 iunie

de Agerpres | 2067 vizualizări

Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată, în fiecare an, la 5 iunie, sub coordonarea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), începând din 1973.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat şi o rezoluţie care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

În 2023 se împlinesc 50 de ani de la instituirea Zilei mondiale a mediului înconjurător. Desfăşurată an de an începând din 1973, Ziua mondială a mediului înconjurător reprezintă principalul mijloc al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru încurajarea conştientizării şi acţiunilor pentru mediu la nivel mondial. Această zi a devenit şi o platformă pentru promovarea progresului cu privire la dimensiunile de mediu ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, se aminteşte pe site-ul https://www.un.org/.

Campania de Ziua mondială a mediului înconjurător din 2023 are sloganul #BeatPlasticPollution şi face un apel pentru soluţii globale în vederea combaterii poluării cu plastic, indică site-ul https://www.unep.org/.

Începând din 1987, Ziua mondială a mediului înconjurător a fost găzduită în câte o ţară de pe mapamond prin evenimente dedicate marcării acesteia, iar în 2022 a fost găzduită de Suedia.

În 2023 ţară gazdă este desemnată Côte d'Ivoire. La 2 februarie 2023, UNEP şi Côte d'Ivoire au anunţat că această ţară va găzdui Ziua mondială a mediului înconjurător în 2023, la 5 iunie, tema vizând soluţiile la poluarea cu plastic, potrivit hhttps://www.unep.org/. "Flagelul poluării cu plastic este o ameninţare vizibilă care afectează fiecare comunitate din întreaga lume", afirma Jean-Luc Assi, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile din Côte d'Ivoire. Trebuie să profităm de fiecare oportunitate şi să ne angajăm împreună cu fiecare parte interesată pentru a ne ocupa de problema plasticului în ansamblul său, afirma şi Inger Andersen, directorul executiv al UNEP, citat pe site-ul https://www.unep.org/.

Côte d'Ivoire a interzis folosirea pungilor de plastic în 2014 pentru a sprijini trecerea la ambalaje reutilizabile. Cel mai mare oraş din Côte d'Ivoire, Abidjan, a devenit, de asemenea, un centru important pentru start-up-urile care doresc să combată poluarea cu plastic, se aminteşte pe https://www.un.org/ şi https://www.unep.org/.

Anul acesta, Ziua mondială a mediului înconjurător va fi susţinută de guvernul Ţărilor de Jos, una dintre ţările care întreprind măsuri ambiţioase privind ciclul de viaţă al plasticului (https://www.un.org/). "Côte d'Ivoire şi Ţările de Jos se numără printre ţările care răspund acestei provocări şi îmbrăţişează beneficiile unei economii circulare a materialelor plastice. Cea de-a 50-a aniversare a Zilei mondiale a mediului înconjurător este un moment pentru ca toate guvernele, companiile, grupurile comunitare şi persoanele fizice să se alăture acestei campanii", afirma, de asemenea, Inger Andersen, directorul executiv al UNEP. (https://www.unep.org/).

Peste 400 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an în întreaga lume, jumătate din această cantitate fiind realizată pentru fi utilizată o singură dată, iar mai puţin de 10% este reciclat. Se estimează că 19-23 milioane tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri şi mări, potrivit https://www.unep.org/. Microplasticele - particule minuscule de plastic cu diametrul de până la 5 mm - pătrund în mâncare, apă şi aer. Plasticul de unică folosinţă aruncat sau ars dăunează sănătăţii umane şi biodiversităţii şi poluează fiecare ecosistem, de la vârfurile munţilor până la fundul oceanelor. Cu ajutorul ştiinţei şi soluţiilor disponibile pentru a aborda problema, guverne, companii şi alte părţi interesate trebuie să extindă şi să accelereze acţiunile pentru a rezolva această criză. Acest lucru subliniază importanţa acestei Zile mondiale a mediului înconjurător în mobilizarea de acţiuni transformaţionale pretutindeni în lume.

În 2021, data de 5 iunie a marcat şi lansarea oficială a "Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor", un impuls menit să oprească şi să inverseze declinul lumii naturale, după cum indică site-ul https://www.unep.org/. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat perioada 2021-2030 Deceniul Naţiunilor Unite pentru restaurarea ecosistemelor, care urmăreşte extinderea refacerii ecosistemelor degradate şi distruse, ca măsură dovedită de combatere a crizei climatice şi de îmbunătăţire a securităţii alimentare, a aprovizionării cu apă şi biodiversităţii.

Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor este un semnal de alarmă la nivel global pentru vindecarea planetei. Nu a existat niciodată o nevoie mai urgentă ca acum pentru a readuce la viaţă ecosistemele deteriorate. Ecosistemele susţin toată viaţa de pe Pământ. Cu cât ecosistemele sunt mai sănătoase, cu atât planeta şi oamenii ei sunt mai sănătoşi. Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor îşi propune să prevină, să oprească şi să inverseze degradarea ecosistemelor pe fiecare continent şi în fiecare ocean. Acest lucru poate ajuta la eliminarea sărăciei, la combaterea schimbărilor climatice, poate preveni o extincţie în masă, şi va avea succes numai dacă toată lumea se va implica în acest sens, menţionează sursa citată.

UNEP reprezintă autoritatea de mediu la nivel mondial care stabileşte agenda globală de mediu şi promovează implementarea coerentă a dimensiunii de mediu a Dezvoltării Durabile în cadrul sistemului ONU. Misiunea UNEP este să ofere o direcţie şi să încurajeze parteneriatul în îngrijirea mediului, informând şi dând posibilitatea naţiunilor şi popoarelor de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii fără a o compromite pe cea a generaţiilor viitoare, potrivit www.unenvironment.org.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.