ECOLOGIE 24 mai 2023

Zeci de pești morți, scoși din lacul de la Reci

de Daniela Luca | 3845 vizualizări

Zeci de pești morţi au fost găsiţi marți, în apele lacului de la Reci. Potrivit autorităţilor, moartea peştilor a survenit cel mai probabil din cauza lipsei de oxigen, generată de scăderea volumului de apă. Totodată, au fost prelevate probe pentru a verifica dacă lacul este poluat.

O echipă formată din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) din judeţul Covasna a analizat situaţia lacului de la Reci, ca urmare a sesizării primite de la autoritățile locale.

„Am fost anunțați azi de domnul primar. Am înțeles că e vorba de lipsă de oxigen. A fost și anul trecut aceeași situație. Au crescut algele și nu mai au destul oxigen peștii. Au fost anunțați și cei de la SGA. O să se ia niște teste pentru a înlătura orice suspiciune de poluare, dar în zona respectivă nu prea are de unde. Anul trecut erau pești mici, iar acum am înțeles că e vorba de pești mari. O să vedem și noi despre ce e vorba mai exact”, ne-a spus marți directorul de la Garda de Mediu Covasna, Lucian Cândea.

Primarul comunei Reci, Dombora Lehel, ne-a spus că e vorba despre pești din specia șalău și novac.

„La prima vedere, se pare că e vorba de lipsă de oxigen, dar așteptăm rezultatele analizei apei. Mâine o să le primim. (...) E interesant că în acest an e vorba despre alte specii de pești și de alte mărimi față de anul trecut. Noi am reușit să scoatem cu barca vreo 50 de bucăți și mai sunt câțiva”, ne-a spus primarul.

Acesta a precizat că în prezent se caută soluții pentru ca problema reducerii concentrației de oxigen din lac să fie rezolvată.

„Problema este desigur lipsa precipitațiilor. Lacul e alimentat de pârâul Saciova care, de câteva zile, nu mai are debitul necesar să alimenteze lacul. Între timp, am instalat o pompă ca să ajute măcar un pic, dar e mai greu pentru că dimensiunea lacului este de 14 hectare și ar trebui măcar câteva săptămâni să funcționeze această pompă. Din râul Negru pompăm apa. Odată ce reușim să scăpăm de toți peștii morți, va trebui să ne apucăm să curățăm măcar o parte din lac de buruieni. Apoi, vom instala o altă pompă ca să oxigenăm lacul. Deci e o lipsă foarte gravă de apă. Va trebui să preluăm și probe biologice de la un pește viu și să le ducem la DSVSA pentru analize. Anul trecut s-a făcut același lucru, iar rezultatul a fost lipsa de oxigen. Noi ne-am apucat între timp să reabilităm digul de protecție din bugetul local. Erau infiltrații destul de semnificative și se pierdea apa, iar după ce am reușit să oprim infiltrațiile, nu mai avem apă”, a mai spus Dombora Lehel.

Polițiștii covăsneni ne-au transmis că s-au sesizat din oficiu în acest caz și fac cercetări.

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, cu privire la faptul că într-un lac de pe raza comunei Reci au fost identificați pe suprafața luciului apei mai mulți pești morți, polițiștii din cadrul IPJ Covasna s-au sesizat din oficiu și, cu sprijinul instituțiilor abilitate, efectuează cercetări în vederea stabilirii împrejurărilor în care a survenit decesul viețuitoarelor acvatice”, ne-a transmis IPJ Covasna.

Vom reveni cu detalii în legătură cu rezultatele probelor prelevate marți.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.