ECOLOGIE 13 aprilie 2021

Sancțiune de 6.000 de lei pentru deșeuri aruncate și incendiate la Vâlcele

de Daniela Luca | 1519 vizualizări

Sesizarea a fost făcută de autoritățile locale 

Garda de Mediu Covasna va aplica o sancțiune de 6.000 de lei unei persoane din Vâlcele care a aruncat și incendiat gunoaie. Sesizarea a fost făcută de primăria din comună. Totodată, au fost stabilite și măsuri de remediere care presupun salubrizarea suprafeței afectate.

„Ca urmare a unei sesizări transmisă de către Primăria Comunei Vâlcele privind abandonarea unor deșeuri pe raza UAT-ului, comisarii din cadrul Gărzii de Mediu Covasna s-au deplasat la fața locului, unde au constatat că au fost abandonate și eliminate prin ardere diferite tipuri de deșeuri, de către o persoană fizică. Pentru această faptă persoana respectivă va fi sancționată contravențional conform Legii 211/2011. Totodată s-a impus ca măsură salubrizarea zonei”, se arată într-o informare de pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Covasna. 

Șeful instituției, Lucian Cândea, ne-a spus că făptașul va fi amendat cu 6.000 de lei. 

„Astăzi s-a încheiat nota de constatare. Sesizarea am primit-o săptămâna trecută de la primăria Vâlcele. L-a prins poliția împreună cu domnul viceprimar și noi le-am spus să depună o sesizare ca să putem să aplicăm legea. Poliția a identificat persoana respectivă, iar noi am cerut adresa oficială ca să vedem cum îl cheamă și ca să încheiem nota de constatare. Nu prea des sunt cazuri în care primăriile ne sesizează. La Vâlcele au mai fost cazuri în care ne-au mai anunțat și nici anul acesta nu este primul caz”, ne-a spus luni Lucian Cândea. 

În luna martie s-au efectuat 37 de inspecții, cât în ianuarie și februarie la un loc 

Valoarea amenzilor date de comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Covasna în primele trei luni ale anului 2021 se ridică la 146.000 de lei, dintre care 55.500 de lei în luna martie, dublu față de cele aplicate în februarie. Totodată, luna trecută au fost efectuate 37 de inspecții, iar în luna martie 26, respectiv 12 în ianuarie. 

„În ianuarie a trebuit să facem arhivă și să ni se aprobe planul, iar în februarie a fost luna mai scurtă, pentru că de obicei cam patru zile pe săptămână facem controale cu fiecare echipă. Cam 80% din activitate e control, iar 20% munca la birou și altele”, ne-a mai spus șeful Gărzii de Mediu Covasna. 

Abandonarea deșeurilor, eliminarea deșeurilor prin ardere sau lipsa evidenței gestiunii deșeurilor sunt printre neregulile cele mai des întâlnite de comisarii covăsneni.  La acestea se adaugă și lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului sau nedepunerea declarației la fondul pentru mediu. 

Sursă foto: Facebook/ Garda de Mediu Covasna 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.