ECOLOGIE 13 ianuarie 2021

Pomii de Crăciun se transformă în căldură și în acest an

de Daniela Luca | 3594 vizualizări

TEGA continuă să adune brazii aruncați la gunoi 

Sute de brazi au ajuns zilele acestea la gunoi. Ca și anul trecut, la Sfântu Gheorghe, oamenii au început să „scape” de pomii de Crăciun înainte ca sărbătorile de iarnă să ia sfârșit, spun reprezentanții societății de salubrizare TEGA S.A.. Potrivit acestora, procesul de colectare va mai continua și în zilele următoare. Odată ce ajung în curtea de la TEGA, pomii sunt tocați și folosiți la încălzirea unei încăperi a societății. 

Anual, după sărbătorile de iarnă, compania de salubritate TEGA S.A., care deservește majoritatea localităților din județul Covasna, inclusiv Sfântu Gheorghe, colectează în jur de 200 de metri cubi de brazi. Ca și până acum, pomii sunt ridicați separat de celelalte deșeuri, atât la blocuri, cât și la casele particulare. 

„Încă suntem în proces de colectare a pomilor. Chiar acum, săptămâna asta și săptămâna trecută, sunt cei mai mulți. Nu cred că e o cantitate mai mare decât în anii precedenți, adică în total vor fi cam 200 de metri cubi. Deja tocătorul funcționează în curte, pentru că nu avem unde să depozităm pomii. Și anul acesta au fost persoane care au aruncat brazii înainte de Revelion, dar acum e o cantitate mai semnificativă, iar angajații care colectează pomii au lucrat în două schimburi”, ne-a spus directorul TEGA S.A., Máthé László.

Există și câteva alternative pentru cei care nu vor să arunce bradul la gunoi. Pentru a încuraja un comportament civic responsabil, se recomandă transformarea lui în rumeguș pentru a putea fi folosit ca material organic utilizat împotriva dăunătorilor. O altă idee practică pentru cei care stau la curte este realizarea unui foc de tabără, iar mai apoi cenușa și resturile de materie vegetală pot fi utilizate ca îngrășământ pentru plantele din grădină, conform eva.ro.

Cei care au ales anul acesta un brad în ghiveci, îl pot replanta după topirea zăpezii sau, și mai bine, la primăvară. Până atunci, pomul trebuie ținut la răcoare, în curte sau pe balcon în cazul celor care stau la bloc, ne-a spus un peisagist din Sfântu Gheorghe, Radu Matei. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.