ECOLOGIE 21 mai 2020

Liber și la gunoaie?

de Daniela Luca | 5874 vizualizări

Deșeurile aruncate la întâmplare și-au făcut apariția pe străzile din Sfântu Gheorghe odată cu încetarea stării de urgență

Măști de protecție folosite, ambalaje, pungi, zeci de mucuri de țigară, coji de semințe și alte deșeuri aruncate lângă pubelele aproape goale. Acestea sunt imaginile care pot fi văzute în mai multe zone din Sfântu Gheorghe după ce a fost dat „liber” la plimbări. Reprezentanții companiei de salubritate TEGA îndeamnă locuitorii să fie mai responsabili și să arunce deșeurile în pubele, acolo unde le este locul. 

Cantitatea de gunoaie aruncate pe jos a crescut odată cu relaxarea restricțiilor, spun și reprezentanții companiei de salubritate TEGA. 

„Muncitorii de la salubritate au mai multă treabă acum pentru că lumea a ieșit pe stradă. Ați văzut cât de curat a fost orașul până când oamenii nu au ieșit pe stradă, iar când au ieșit s-a adunat gunoiul și dacă ar funcționa și școlile, ar fi și mai rău. Cred că o soluție ar fi conștientizarea oamenilor, pentru că de aceea sunt coșuri stradale dispuse pe aria orașului, pentru că acolo trebuie aruncat gunoiul. Oamenii noștri lucrează zilnic de la ora 4:00 până la 12:00 și fac curat, numai că acum toată lumea a ieșit în aer liber și orașul nu mai e așa de curat. Eu îi îndemn pe locuitori să fie mai responsabili față de mediu și să arunce gunoaiele în pubelele pentru deșeul stradal”, ne-a spus directorul TEGA, Máthé László.

Conform acestuia, în oraș sunt zilnic 50 de măturători și patru utilaje care curăță străzile. 

Máthé László a precizat de asemenea că în prezent poliția de proximitate este responsabilă să gestioneze astfel de fapte. 

Pe de altă parte, chiar dacă locurile de joacă pentru copii au rămas închise și pe perioada stării de alertă, conform deciziei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Sfântu Gheorghe, aceste spații sunt „asaltate” de unii locuitori care nu ezită să lase gunoaie în urma lor. Aceste situații însă nu pot fi gestionate în prezent de către primărie, spun autoritățile locale. 

„Poliția a preluat în coordonare operativă și Poliția Locală, deci noi acum nu avem niciun instrument în mână cu care să putem menține ordinea. Poliția Locală poate să intervină și să îi amendeze pe cei care fac mizerie în locurile de joacă. Probabil că ar putea să organizeze patrulare în aceste zone. Deocamdată noi nu avem personal cu care să urmărim respectarea acestor restricții”, ne-a spus viceprimarul Tóth Birtan Csaba.

Totodată, firma de salubritate face apel la locuitori să nu arunce măștile și mănușile de protecție în pubelele destinate gunoiului reciclabil. Acestea trebuie aruncate la gunoi menajer, pentru că altfel riscă să îi îmbolnăvească pe muncitorii din stațiile de sortare. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.