ECOLOGIE 27 aprilie 2021

Invitație la acțiunea de curățenie în zona puieților plantați spre Șugaș Băi

de Daniela Luca | 1466 vizualizări

Participanților li se vor pune la dispoziţie saci şi mănuşi ​ 

Fundația Comunitară Covasna îi invită pe toți doritorii să se implice la acțiunea de curățenie care va avea loc joi, 28 aprilie, în zona de lângă cariera de piatră din Őrkő, acolo unde luna aceasta au fost plantați mii de puieți. Organizatorii anunță că participanților le vor fi puse la dispoziție mănuși și saci pentru colectarea gunoaielor. 

În cursul zilei de marți va fi finalizată plantarea celorlalți 3.500 de puieți, din totalul celor 5.000 incluși în planul din acest an al programului educațional de mediu „Poarta de soare”, însă e nevoie de ajutor pentru a curăța acea zonă sufocată de gunoaie, spun reprezentanții Fundației Comunitare Covasna. 

„În zona plantată, acolo unde se lucrează în prezent, e nevoie de ajutor la curățenie. Acolo unde am avut acea acțiune de plantare în care am implicat și elevii care au participat la pregătiri, deja am făcut curățenie, însă am plătit oameni care să planteze ceilalți 3.500 de puieți și zona aceea este destul de plină de gunoi și din acest motiv ne-am gândit iarăși să îi mobilizăm pe cei care sunt interesați de acest lucru. În primul rând mobilizăm elevi, clasele, dar acțiunea este deschisă tuturor, părinților, familiilor și celor care vor să vină singuri și să participe la această curățenie. Considerăm că două ore sunt de ajuns pentru a curăța terenul. Tega va asigura mănuși și saci, iar gunoiul strâns va fi transportat de către ei”, ne-a spus luni directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Acțiunea va avea loc joi, între orele 10:00 și 12:00 lângă cariera de piatră din zona Őrkő, spre Șugaș Băi. 

Directoarea Fundației Comunitare Covasna a mai adăugat că în toamnă va mai avea loc un eveniment în cadrul căruia vor fi implicați elevii. De data aceasta va fi vorba de îngrijirea puieților plantați luna aceasta. 

„Era prea mult ca elevii să planteze toți cei 5.000 de puieți, pentru că până la urmă scopul l-am atins. Au fost elevi mici și mari și a fost o acțiune foarte reușită. Acesta ne era scopul, ca ei să fie implicați și am considerat că am reușit să atingem obiectivul. Dincolo de implicarea în plantarea puieților este important ca elevii să înțeleagă că avem o responsabilitate față de acești puieți plantați și să avem grijă de ei. Anul trecut, pe cei 5.000 de puieți care au fost plantați s-a văzut că am fost constrânși de circumstanțe. Și puieții au fost mult mai mici, fragili și nici vremea nu ne-a ajutat. Am pierdut mulți dintre ei, dar cam 2.000 au rămas. La cei plantați acum chiar se vede diferența, pentru că au fost plantați cu atenție. Ieri am fost și am vizitat terenul și am văzut că acea zonă chiar începe să semene cu o plantație adevărată acum”, a mai adăugat Bereczki Kinga. 

Programul educațional de mediu „Poarta de soare” al Fundației Comunitare Covasna a debutat în acest an pe 17 aprilie, cu plantarea primilor 1.500 de puieți din totalul de 5.000 planificați pentru 2021. La acțiunea derulată lângă cariera de piatră din zona Őrkő din Sfântu Gheorghe au luat parte atunci 125 de participanți. Printre aceștia s-au numărat elevi, profesori, familii cu copii mici, dar și echipe din cadrul unor firme. 

„Poarta de soare” a demarat anul trecut, cu o acțiune similară de plantare. Anul acesta, inițiativa a fost inclusă în Licitația Civilă și a obținut astfel un buget de 9.130 de lei.

Sursa foto: Facebook/ Fundația Comunitară Covasna-Háromszéki Közösségi Alapítvány

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.