ECOLOGIE 20 mai 2020

Apă uzată, deversată printr-o conductă pluvială în Râul Olt

de Daniela Luca | 4211 vizualizări

GospCom: „O să monitorizăm foarte atent ca să identificăm sursa problemei”

Garda de Mediu Covasna a fost sesizată despre evacuarea apei uzate în Râul Olt printr-o conductă de canalizare pluvială. O echipă de comisari, împreună cu reprezentanții Operatorului Regional Gospodărie Comunală SA au efectuat un control și au prelevat probe pentru a stabili proveniența deversărilor. 

Este vorba despre zona din spatele benzinăriei Lukoil, spune șeful Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea. Conform acestuia, conducta pluvială este administrată de GospCom, iar debitul cu care curge apa uzată este unul foarte mic. Totuși, în cazul în care va fi găsită vinovată o persoană juridică, spre exemplu, amenda ar putea ajunge și la 100.000 de lei. 

„Este o cantitate foarte mică, de 0,1 litri pe secundă. Acum în perioada asta când nu plouă s-a observat. Cei de la Gospodăria Comunală încă verifică pentru a ști exact de unde ar putea fi sursa. Este pluvialul care vine din zona industrială Rambox, Dunapack. Noi le-am lăsat termen să verifice până în 05.06. Dacă a greșit o persoană juridică ar putea să ajungă sancțiunea până la 100.000 de RON, pentru că nu respectă autorizația de mediu, dar trebuie să vedem despre cine e vorba, că e persoană fizică, sau e o persoană juridică, sau pe undeva să nu fie vina celor de la Gospodăria Comunală că poate undeva s-a înfundat conducta. Deci trebuie să verifice. Noi le-am lăsat măsuri și urmează să vedem. Nu afectează râul Olt debitul acesta mic, dar vrem să vedem cauza exactă. Asta e important, să vedem dacă cineva a greșit în situația respectivă”, ne-a spus Lucian Cândea. 

Directorul Operatorului Regional Gospodărie Comunală SA ne-a spus că au fost făcute mai multe verificări, dar deocamdată nu au identificat sursa scurgerilor. 

„S-a sesizat de către locatarii din zonă că era un miros puternic. Când s-au deplasat oamenii noștri au văzut că nu curge deloc. Și cei de la Garda de Mediu au văzut același lucru. A trecut jumătate de oră sau puțin peste și când s-au întors cei de la Garda de Mediu au observat că iarăși a curs. Am făcut și inspecție video și au fost și colegii de mai multe ori ca să încercăm să identificăm care este problema. Nu se știe încă motivul acestor scurgeri, dar se pare că nu sunt scurgeri continue, ci se întâmplă la o anumită frecvență să apară niște ape uzate. (...) O să monitorizăm foarte atent ca să identificăm sursa problemei. Din păcate nu știm deocamdată foarte clar de unde apar aceste ape uzate”, ne-a spus Kozsokár Attila. 

Garda de Mediu Covasna a efectuat luna trecută un număr de 24 inspecţii neplanificate şi șapte inspecţii planificate în urma cărora a aplicat amenzi în valoare de 56.500 de lei. 

Sursă foto: Facebook/Garda de Mediu Covasna

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.