AUTO 30 octombrie 2023

Retroparada Toamnei la Sfântu Gheorghe: călătorie în timp printre bijuteriile vechi

de Daniela Luca | 1101 vizualizări

Peste 120 de mașini de epocă au fost expuse duminică în curtea fostei Fabrici de Țigarete

Curtea fostei Fabrici de Țigarete din Sfântu Gheorghe s-a transformat duminică într-un muzeu în aer liber, unde iubitorii de mașini retro au putut să admire cele mai frumoase exemplare: de la Cadillacul cu interior luxos, la dubița lui Scooby Doo sau Trabantul zebră. În cadrul celei de-a opta ediții a Retroparadei Toamnei, participanții au avut oportunitatea de a discuta cu posesorii mașinilor, de a afla povești captivante despre restaurarea și întreținerea acestor bijuterii clasice. 

Evenimentul de duminică a reprezentat nu doar o călătorie în trecut, ci și o ocazie de a celebra pasiunea pentru automobilele clasice. Caroseriile lustruite perfect străluceau în lumina soarelui de toamnă, iar sub privirile fascinate ale participanților, la ora 14:30, mașinile și motocicletele expuse în curtea fostei Fabrici de Țigarete au pornit într-o paradă pe străzile orașului. Destinația finală a fost localitatea Bodoc, unde participanții s-au bucurat de o porție tradițională de gulaș.

„Sunt mai multe mașini la această ediție. În fiecare an atragem tot mai mulți participanți. Sunt peste 120 de mașini, plus motocicletele. Avem participanți și din Italia, Ungaria, din județele Dâmbovița, București, au venit și de la Satu Mare. Se poate vedea după plăcuțele de înmatriculare că avem participanți din diferite zone ale țării și din afară. Cel mai în vârstă participant are 82 de ani și vine de departe, de la Roma. Sunt mulți bunici care vin cu nepoții și le arată cum erau mașinile când erau ei tineri. Sau sunt și oameni care spun, cu părere de rău, că au avut astfel de mașini și le-au predat la programul Rabla, iar dacă le-ar fi conservat, acum ar fi valorat destul de mult”, ne-a spus organizatorul evenimentului, Thomas Perpits.

Valoarea mașinilor retro crește în timp

Cu toate că actualele condiții de trafic nu permit folosirea acestor automobile zi de zi, ele reprezintă nu doar mijloace de transport, ci și adevărate opere de artă pe roți. Datorită cererii mari și rarității modelelor retro, aceste mașini devin din ce în ce mai valoroase pe piața colecționarilor.

„Ca o mașină să fie considerată retro trebuie să aibă minim 30 de ani vechime și să păstreze cam 99% din caracteristicile de bază. Sunt și mulți pasionați care nu au o mașină istorică atestată și vor să o ateste, iar noi le atragem atenția să scoată elementele care nu sunt originale. Oamenii pasionați de astfel de mașini sunt de toate profesiile și provin din toate categoriile sociale. (...) În timp, le crește valoarea acestor mașini. Sunt unele care au fost cumpărate cândva cu câteva mii de euro și acum valorează câteva zeci de mii de euro. Toate mașinile de aici valorează împreună câteva milioane bune de euro”, a mai spus organizatorul. 

„Cu cât e mai exotică mașina și mai rară, cu atât găsești piese mai greu”

Iubirea pentru automobilele de epocă este atât o tradiție, cât și un mod de viață pentru mulți entuziaști. Este și cazul ieșeanului Ștefan Vrabie, IT-ist de profesie, pe care l-am întâlnit la Retroparada Toamnei. Bărbatul are în total zece mașini vechi, printre care Mercedes, Jaguar, Porsche, ARO și Pinzgauer.

„Pasiunea pentru mașinile vechi o am de mic, în special pentru Mercedes. Prima mea mașină a fost ARO, în facultate, iar prin 2010 am trecut la Mercedes. Pe cei care vor o mașină veche i-aș sfătui să aleagă o mașină comună, pentru care se găsesc piese și la dezmembrări, dar și noi. Să caute piese originale, pentru că celelalte nu rezistă în timp. Cu cât e mai exotică mașina și mai rară, cu atât găsești piese mai greu. Este o expresie foarte frumoasă – «Cel mai scump lucru din lume este un Mercedes ieftin». Cu cât îl cumperi într-o stare mai proastă și cu cât e mai ieftin, cu atât trebuie să investești mai mult”, ne-a explicat Ștefan Vrabie.

Sezonul automobilistic retro a fost închis cu fast duminică, iar următorul eveniment dedicat mașinilor de epocă va fi Retroparada Primăverii.

„Sper să avem acces în curtea Muzeului Național Secuiesc, pentru că am înțeles că va fi un spațiu dedicat, pentru că aceste mașini care sunt atestate, fac parte din patrimoniu național. Dacă vor fi de acord și autoritățile, vom face acolo o expoziție în aer liber”, ne-a mai spus Thomas Perpits.

Retroparada Toamnei este un eveniment cu tradiție, care are loc la Sfântu Gheorghe încă din 2015. Mulți ani, acesta a fost organizat în centrul orașului, iar de-a lungul timpului, parada a devenit o tradiție îndrăgită pentru comunitatea locală și pentru iubitorii de mașini retro din întreaga regiune.

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.