AUTO 16 septembrie 2022

Peste 50 de tractoare de epocă, în paradă la Cernat

de Diana Pantelimon | 1409 vizualizări

Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat va găzdui sâmbătă, 17 septembrie a.c., cea de-a zecea ediție a unui eveniment interesant, „Sunetul motoarelor de odinioară“. Parada utilajelor agricole vechi va începe la ora 13.00. Organizatorii au anunțat un program cu activități pentru toate vârstele.

După turul de onoare al bijuteriilor pe roți mari prin centrul satului, potrivit organizatorilor, va urma la ora 14.00 un spectacol al Orchestrei de Suflători din Regiunea Târgu Secuiesc. La ora 15.00 se va desfășura o demonstrație de treierat cu batoză veche, în curtea muzeului. La ora 15.30, Ansamblul „Tisztás“ și tinerii dansatori ai Ansamblului „Szakajtó“ din Cernat vor prezenta un spectacol de dansuri populare, urmat la ora 16.00 de un concert de muzică populară prezentat de István Ildikó și prietenii ei.

Se va organiza și o tombolă, cu începere de la ora 17.00.

Pe lângă colecțiile și expozițiile muzeului, cei interesați vor putea admira și expoziția de machete a lui Boros László din Turia.

Copiii pot lua parte la multe activități de artă meșteșugărească și jocuri populare.

Va exista posibilitatea de a lua masa, astfel încât întreaga zi să poată fi petrecută în frumoasa locație.

„Evenimentul nu este doar o întâlnire a mecanicilor agricoli, ci e un festival pentru toate vârstele și pentru familii. Anul acesta aniversăm cea de-a zecea ediție a lui.

Este foarte important pentru muzeul nostru, deoarece atrage foarte mulți oameni, care astfel pot vedea și celelalte colecții ale muzeului. Numărul de participanți crește de la an la an.

Programul din 17 septembrie va începe la ora 13:00 cu parada tractoarelor de epocă, pe baza semnalelor vor fi aproximativ 50 de tractore, din mai multe localități, ca de exemplu Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Covasna, Turia, Lemnia, și desigur vom avea participanți și din Cernat, dar vin și prietenii noștri de peste hotare, din Ungaria. Ei ne ajută de la început și la restaurarea mașinilor vechi din colecția muzeului. Acum putem porni cinci tractoare de epocă, care au 100-120 de ani, câteva motoare stabile și chiar și o mașină cu abur, cu care facem la evenimentul de sâmbătă și o demonstrație de treierat ca pe vremuri.

După întoarcerea tractoarelor în curtea muzeului și prezentarea lor va avea loc spectacolul Orchestrei de Suflători Tineri din regiunea Târgu Secuiesc, respectiv de dans popular, concert de muzică populară, activități de artă meșteșugărească, tombolă etc.

Programul se va încheia aproximativ la ora 5-6 după-amiaza.

Participanții la eveniment vor avea și posibilitatea de a mânca, deci cei care vin la noi din alte localități pot să-și petreacă toată după-amiaza în incinta muzeului, cu programe interesante“, a transmis, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Dimény-Haszmann Orsolya, muzeograf și responsabil de secție.

Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat este un muzeu etnografic în aer liber care prezintă patrimoniul de arhitectură populară din judeţul Covasna, respectiv meşteşuguri populare tradiţionale şi valoroase expoziţii de artă populară şi de istorie locală, inclusiv stâlpi funerari de piatră şi de lemn. Colecţiile de maşini agricole şi de sobe din fontă sunt unice în felul lor, potrivit site-ului oficial al Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, de care aparține.

„Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat este amenajat în conacul familiei Damokos, construit în stil neoclasic. Pe cele două hectare din preajma conacului sunt amplasate exponate din patrimoniul construit al Secuimii: case și porți secuiești, moară de apă, precum şi monumente funerare secuieşti, cioplite din lemn și piatră. Expoziţia de unelte şi maşini agricole în aer liber stârneşte curiozitatea vizitatorilor, fiind unicat în Transilvania“, potrivit visitcovasna.com.

Sursa foto: Facebook / Haszman Pál Muzeum / Gergely Zsolt

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.