AUTO 15 aprilie 2021

Peste 110 persoane înscrise în programul „Dăm valoare rablei tale“, iniţiat de Primăria Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1369 vizualizări

Peste 110 persoane s-au înscris în programul „Dăm valoare rablei tale“, iniţiat de autorităţile locale din Sfântu Gheorghe cu scopul de a elimina din trafic maşinile vechi şi poluante, prin care pot obţine câte 3.000 de lei în schimbul autoturismelor mai vechi de zece ani predate la centrele de colectare şi casare.

Primarul municipiului, Antal Arpad, a declarat miercuri, că din bugetul local a fost alocată suma de 1 milion de lei pentru acest program, suficientă pentru plata a 333 de maşini vechi, dar, dacă vor exista mai multe solicitări din partea cetăţenilor, aceasta ar putea fi suplimentată.

„Până astăzi au venit 114 solicitări (...), ceea ce pe mine mă bucură foarte mult. Practic, programul a început pe 1 aprilie, iar până acum au fost depuse 114 solicitări. Aşa cum am promis, dacă depăşim bugetul o să mai punem fonduri, pentru că dispariţia acestor maşini din oraş, de pe domeniul public este un mare lucru“, a declarat Antal Arpad.

Şeful Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy Istvan, a declarat că pe teritoriul municipiului au fost identificate mai multe maşini abandonate, iar proprietarii acestora au fost somaţi să le ridice de pe domeniul public, menţionând că acest program reprezintă o oportunitate de se descotorosi de ele.

„De câteva săptămâni şi noi ducem o activitate de a identifica aceste rable sau maşini abandonate sau fără stăpân şi au fost somaţi mulţi. (...) De unde tot apar aceste maşini? Sunt mai multe categorii: unii aduc maşini de afară şi nu le pot, din diverse cauze, înmatricula. După cum ştiţi, valoarea maşinilor second hand a coborât destul de mult, au probleme cu înscrierea. Alţii le vând, dar după aceea cumpărătorul nu mai poate, din oarece cauze, înmatricula. Alţii aveau rable vechi, adică Dacii, şi le ţineau pentru programul „Rabla“ naţional, dar nu au ajuns să introducă acolo autoturismele şi au rămas cu ele şi aşteptau un alt program de genul ăsta. Cam astea sunt sursele. Unii, au luat o maşină veche şi şi-au dat seama după ce a trecut un an-doi că pur şi simplu nu mai merită să o repare şi aşa au rămas cu ea“, a declarat Hadnagy Istvan.

Prin acest program, ce are ca scop eliminarea autoturismelor vechi şi poluante şi întinerirea parcului auto al oraşului, Primăria va acorda solicitanţilor câte 3.000 de lei pentru maşinile cu o capacitate de 2-7 locuri, mai vechi de 10 ani, predate la un centru autorizat de casare sau colectare.

Solicitanţii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, respectiv să aibă domiciliul sau sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, să nu aibă restanţe la bugetul local şi să declare pe proprie răspundere că pentru autovehiculul introdus în acest program nu au obţinut şi nu au depus acte pentru a obţine vouchere în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional.

De asemenea, trebuie să se angajeze că în următorii 3 ani nu vor achiziţiona un autoturism mai vechi de 5 ani, în caz contrar vor trebui să returneze suma de 3000 lei obţinută prin acest program.

Potrivit autorităţilor locale, în Sfântu Gheorghe sunt înmatriculate aproximativ 22.000 de autoturisme, dintre care mai mult de jumătate sunt mai vechi de 10 ani.

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.