ACTUALITATE 4 decembrie 2018

Ziua Naţională şi Centenarul Marii Uniri, sărbătorite la Târgu Secuiesc

de Covasna Media | 1397 vizualizări

Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, în Municipiul Târgu Secuiesc a avut loc un eveniment de excepție dedicat Centenarului Marii Uniri, cu sprijinul maestrului Nicolae Voiculeț.

Din data de 29 noiembrie 2018, Asociaţia ,,Suflet Românesc”, în colaborare cu Primăria din Municipiului Târgu Secuiesc, a îmbrăcat oraşul în  straie de sărbătoare.

În Ziua Sfântă a României, la 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, pe un ger de - 12° ni s-au încălzit sufletele atunci când, în acordurile maiestuoase ale naiului fermecat al maestrului Nicolae Voiculeţ, am intonat într-un singur glas, „Deşteaptă-te, Române!”.

În memoria eroilor și martirilor neamului nostru românesc , la ceas de mare sărbătoare,  a fost dezvelit de către președintele Asociației Suflet Românesc, dl. Pătru Constantin și de către prefectul Județului Covasna, dl. Cucu Sebastian, monumentul aniversar – „României la 100 de ani” din marmură albă, pură, plasată pe un soclu de marmură neagră, inscripționată tricolor „La mulți ani, România! 100 ani”, în cadrul unui ceremonial religios oficiat de către un sobor de preoţi, slujitori ai bisericilor din oraş și comunelor limitrofe.

Surprinzător, maestrul Nicolae Voiculeț a acoperit una din zonele principale ale zonei de est a soclului cu naiul său, deoarece din punctul lui de vedere, harta actuală a României este incompletă. „Deocamdată, dacă mai avem fraţi necuprinşi în hotarele pământului românesc, aceşti fraţi pot fi cuprinşi în nemărginita dragoste a sufletului românesc!”, spunea Maestrul.

Recitalul sustinut de maestrul naiului Nicolae Voiculeț ne-a impresionat până la lacrimi, ne-a uns sufletele si ne-a umplut  de credință și de speranță .

 Însemnătatea istorică a zilei a fost desăvârșită prin sfințirea și înălțarea unui impresionant drapel tricolor pe un catarg de 10 metri.

„Vreau să cânt, vreau să cânt” striga maestrul Nicolae Voiculeț cuprins de emoție, dorind să- i fie auzit glasul până la cer. Acolo unde Cineva ne iubește.

„Ce-ţi doresc eu ţie, Dulce Românie?” un moment poetic oferit de Denisa-Anastasia Pătru a dat semnalul lansării spre Dumnezeu a celor 100 de baloane tricolore înălţate de copii.

Cu mic, cu mare, cei prezenți s-au prins în Hora Unirii, cântată la nai. Pentru că era atât de frig toți copiii se ţineau atât de strâns de mană, că parcă nu doreau să-şi mai dea drumul.

A continuat Marşul Unirii până la Sala Polivalentă, unde a avut loc un spectacol dedicat zilei Naţionale a României.

Pentru că, prin costumul popular demonstrăm că suntem români în orice colţ al lumii, spectacolul a fost deschis cu prezentarea, în versuri, de către doi copii inimoşi, a frumoaselor noastre costume populare.

„Sus, române, sus!”  

Formaţia Nemuritorii au pătruns în sufletele celor prezenţi prin mesajul melodiilor lor. Ei au cântat bucuria de a fi nădejdea în noi înşine. Cei prezenţi au fluturat steaguri, au cântat şi dansat împreună.

„Uniţi în An Centenar!”

Copii, dar şi adulţi din Târgu Secuiesc, Zăbala, Covasna, sub îndrumarea maestrului coregraf Gică Popa şi coordonaţi de coregraf Oana Sulea ne-au încântat cu două suite de dansuri populare: Brâu de Făgăraş şi Sucitoarele.

„Doamne, ocroteşte-i pe români!”

 Elevii claselor V-VIII de la Şcoala Gimnazială „Turóczi Mózes” au pregătit un colaj de poezii şi cântece patriotice. Ei au fost pregătiţi de doamnele profesoare: Zsuzsa Opra, Orsolya  Kádár si Ildikó Bencze Sinkler.

Spectacolul a continuat cu programul susţinut de şcolarii din clasele primare de la Şcoala Gimnazială „Turóczi Mózes” care au prezentat un moment artistic închinat Marii Uniri. Ei au fost coordonaţi de doamnele învăţătoare: Kornelia Szígyártó, Marieta Stânga, Mihaela Raicea şi Emilia Susarenko.

„La mulţi ani, România!”

De pe meleaguri covăsnene, Alex Baciu, a dat glas unirii în inima României.

În aplauzele tuturor a fost adus tortul aniversar - un tort tricolor gigant - şi, cu aceeaşi iubire de a evolua împreună, ne-am dorit să scriem şi următorii 100 de ani de ROMÂNIA!

Toți participanții au fost serviți cu tradiționala fasole la ceaun , un pahar cu şampanie și un tort aniversar. 

Manifestările s-au încheiat cu un program pirotehnic intitulat „100 de ani – 100 de lovituri tricolore”. În sunetul celor 100 de lovituri tricolore manifestările prilejuite s-au încheiat, marcând pe mult timp de acum încolo sufletele celor care au fost prezenți la această mică „adunare națională” în cinstea Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918 – Ziua Marii Uniri.

Asociaţia Suflet Românesc, prin președintele ei – dl Pătru Constantin, mulţumeşte maestrului Nicolae Voiculeț pentru excepționalul moment creat românilor din Târgu Secuiesc și comunelor limitrofe, participanți la sărbătoare, preoților, cadrelor didactice și, în special dnei Szígyártó Kornelia, copiilor, dansatorilor formației Junii Covăsneni, formației Nemuritorii, solistului Alex Baciu , dlui Pătrunjel Nicolae, dnei Cristea Mihaela, Pătru Denisa – Anastasia, Marica-Cristea David prezentatorii manifestărilor, Prefectului Județului Covasna dl Cucu Sebastian,  Primăriei Municipiului Târgu Secuiesc,  consilierilor locali Cristea Mariana și Budau Ionuț, celorlalți membri ai asociației, tuturor colaboratorilor, personalului Clubului For You și, nu în ultimului rând, dlui Ștefan Lucian care întotdeauna ne sprijină acțiunile.

La mulți ani România!!! La mulți ani tuturor celor care trăiesc în ea!

 

 

Asociaţia Suflet Românesc,

Președinte Pătru Constantin

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.