Ziua Mondială Fără Tutun – 31 Mai 2016
Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi.
În fiecare an, în data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin instituţiile naţionale responsabile de monitorizarea şi implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marchează Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun și pledând pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.
În cadrul Zilei Mondiale fără Tutun 2016, OMS şi Secretariatul FCTC pregătesc adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului – recomandată deja de Ghidurile de implementare a articolelor FCTC 11 „Ambalarea şi Etichetarea Produselor de Tutun” şi 13 „Publicitatea, Promovarea şi Sponsorizarea Tutunului”, adoptate la a treia Conferinţă a Părţilor din 2008.
În consecinţă, Ziua Mondială fără Tutun 2016 are tema: „Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, se desfăşoară sub sloganul: „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”
Astfel, OMS cheamă în acest an ţările-părţi ale FCTC la pregătirea ambalării neutre (standardizate sau uniformizate în raport cu mărcile comerciale de tutun) – considerată o măsură importantă pentru reducerea atractivităţii tabacului (în special pentru tineret) prin cvasi-eliminarea utilizării publicităţii pro-tabac pe ambalaje în beneficiul sporirii vizibilităţii avertismentelor de sănătate de pe pachete.
Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi (numai 2) culori în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.
Ambalarea neutră a produselor de tutun este în vigoare în Australia din 2012, iar din mai 2015 se aplică în primele ţări din UE: Irlanda, Franța şi Marea Britanie. Uniunea Europeană, odată cu Directiva 2014/40/UE, agreează ambalarea neutră dacă există studii atestând eficienţa măsurii.
Ţara noastră, în care se fumează constant la nivelul de 27% (un procent peste media UE), nu are pentru moment un plan concret privind ambalarea neutră a tutunului. Experţilor, agenţiilor guvernamentale şi societăţii civile din România le revine misiunea de a atrage sprijin politic şi parlamentar în favoarea acestui nou pas în favoarea sănătăţii publice, în continuarea realizării majore reprezentate de Legea 15/2016.
În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, Agenția Națională Antidrog. susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele asociate fumatului.
Crosul sportiv „Alergăm spre sănătate”
La nivelul județului nostru, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Covasna, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, Inspectoratul Județean de Jandarmi Covasna, Uniunea Artiștilor din Transilvania – Apărarea Interesului Social și Inspectoratul Școlar Județean Covasna, marchează Ziua Mondială fără Tutun prin implementarea Campaniei „Alergăm spre sănătate”.
Astfel, în data de 31 Mai 2016, pasionaţii de mişcare în aer liber sunt invitaţi să participe la crosul sportiv „Alergăm spre sănătate”. Înscrierea participanților va avea loc începând cu ora 11.00 la standul informativ amplasat în fața Consiliului Județean Covasna. Primii 150 de participanți înscriși vor primi din partea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna tricouri inscripționate cu mesajele promoționale ale Campaniei.
Startul competiţiei sportive se va da la ora 11.30 , iar crosul sportiv se va desfășura în jurul Parcului Central, pe o distanță de 1.000 m, pe 3 categorii de vârstă: 14-18 ani, 19-25 ani și 26-35 ani.
Câștigătorii locurilor I, II și III vor pleca acasă cu premii constând în diplome, medalii, cupe, dar şi alte cadouri oferite de către Direcția de Sănătate Publică Covasna: ceasuri sportive, echipamente sportive și sticle izotermice pentru sportivi. Tuturor participanților li se va asigura apă.
La finalul competiției, participanții la cros dar și membrii comunității locale sunt invitați să participe la formarea unui lanţ uman „Plămânul”, în semn de solidaritate în lupta antitutun. Cu această ocazie, la standul informativ vor fi efectuate măsurători pulmonare a monoxidului de carbon în aerul expirat dar și acțiuni de informare a populației cu privire la noile prevederi legale de interzicere a consumului de tutun în spațiile publice închise.
În acest sens, mulțumim tuturor partenerilor pentru sustenabilitatea ce va fi acordată la implementarea Campaniei, considerând că fără pilonul partenerial, rezultatele politicii publice în domeniul drogurilor ar avea un efect indezirabil.
Vă așteptăm cu drag!
Coordonator CPECA Covasna,
Insp. spec. administrație publică Liliana Lazea