ACTUALITATE 9 martie 2023

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită sub semnul lui Petőfi Sándor

de Agerpres | 766 vizualizări

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi sărbătorită în acest an, în municipiul Târgu Secuiesc, sub semnul poetului şi revoluţionarului paşoptist Petőfi Sándor, de la naşterea căruia s-au împlinit 200 de ani în luna ianuarie, au anunţat autorităţile locale.

Potrivit acestora, invitaţii de onoare ai festivităţilor vor fi ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, şi secretarul de stat pentru politică naţională din Ungaria, Potápi Árpád János.

În data de 15 martie, la Muzeul Breslelor din Târgu Secuiesc va avea loc vernisajul unei expoziţii de artă, ce va avea în prim-plan figura lui Petőfi Sándor, vernisaj ce va fi precedat de un concurs de oratorie şi de poezie pentru elevi şi de depuneri de coroane de flori la monumentul dedicat bătăliei de la Nyergestető.

„Elementul special al paradei din 15 martie din acest an este echipajul de cinci cai deţinut de către „Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság” Zrt. din Mezőhegyes, care participă la iniţiativa lui Pap István, primarul din Mezőhegyes. Conducătorul trăsurii, Papp János, este campion naţional maghiar la conducerea trăsurilor. Caii din trăsură sunt exclusiv din rasa tradiţională Nóniusz, declarată tezaur naţional de către Parlamentul Maghiar. După o paradă spectaculoasă a şcolilor, a cavaleriei, a echipelor tradiţionale şi a reprezentanţilor satelor, programul festiv este aşteptat să înceapă după clopotul de la prânz, avându-i ca invitaţi de onoare pe Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, şi Potápi Árpád János, secretar de stat pentru politică naţională din Ungaria”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de internet a Primăriei Târgu Secuiesc.

Ca în fiecare an, la festivităţi sunt aşteptate să participe şi formaţii de muzică, echipe ecvestre, precum şi cetăţeni din localităţile învecinate municipiului Târgu Secuiesc.

Ziua maghiarilor de pretutindeni, care coincide cu izbucnirea Revoluţiei paşoptiste în Ungaria, este marcată în fiecare an pe 15 martie, printr-o suită de manifestări comemorative ce au loc în aproape toate localităţile locuite majoritar de maghiari. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.