ACTUALITATE 3 septembrie 2015

Ziua Limbii Române marcată şi la Întorsura Buzăului

de Covasna Media | 812 vizualizări

Limba Română a fost sărbătorită şi la Întorsura Buzăului, printr-un simpozion desfăşurat luni, 31 august, la Biblioteca Orăşenească. Evenimentul a fost organizat de Cercul „Oliviu Bobeş” din cadrul Despărţământului ASTRA – „Buzăul Ardelean”, Biblioteca Orăşenească şi Primăria din Întorsura Buzăului.

Simpozionul care a marcat Ziua Limbii Române a adus publicului prezent un program care a cuprins discursuri, recitări de poezii şi momente muzicale. Un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, învăţătoarea Emilia Morar, patru elevi ai Şcolii Gimnaziale din Vama Buzăului şi Iosif Suciu, locuitor al zonei Buzaielor, iubitor de muzică şi poezii tradiţionale, au pus în scenă diverse momente artistice.

Preşedintele cercului „Oliviu Bobeş” din Întorsura Buzăului, Rodica Bularca, a spus că este importantă această sărbătoare a limbii române „în primul rând pentru generaţiile mai tinere. Nu doar profesorii de română, ci toată lumea este obligată să respecte şi să dea mai departe structura gramaticală a limbii române. Prin folosirea neologismelor ne îndepărtăm de graiul nostru. Consider că prin intermediul acestor întâlniri, mai trezim în noi şi în cei din jurul nostru adevăratele valori ale noastre. Limba română o primim ca moştenire şi o dăm ca moştenire. Cred că este cel mai de preţ dar.”

„Ar trebui să fim mândri pentru că avem o astfel de limbă şi să o considerăm sfântă, fie numai şi pentru faptul că au vorbit-o Ştefan cel Mare, Eminescu sau Blaga. Aceleaşi cuvinte care au făcut istorie se află acum la dispoziţia noastră şi ar trebui să fim conştienţi că ea, limba, este o parte din identitatea noastră. Fără ea nu am fi români. Acasă este locul unde mama te-a învăţat să vorbeşti româneşte. Este rostul nostru, şi vorbesc aici în numele profesorilor de limbă română, să îi facem pe copii să iubească această limbă deopotrivă cu istoria noastră, pentru că ele sunt inseparabile”, a precizat Adela Stroie, directoarea Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” şi profesoară de limba română în cadrul aceleiaşi instituţii.

Şi Corina Bărăgan, preşedintele Despărţământului „Buzăul Ardelean” al Asociaţiunii Transilvane Pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (n.r. ASTRA), a spus în cadrul discursului care a deschis simpozionul că „Limba este ceva din fiinţa noastră. Este ceva care ne „aruncă” în lume. Prima dată spunem „mamă” şi „tată”. Toate elementele fiinţei noastre sunt îmbrăcate în limba română”. Aceasta a mai precizat: „Ziua Limbii Române a însemnat pentru mine o mare bucurie, socotită ca fiind un pas înainte în păstrarea identităţii noastre”.

(Iulia Drăghici)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.