ACTUALITATE 9 octombrie 2013

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

de Covasna Media | 450 vizualizări

Anul acesta ziua de 13 octombrie este desemnată ca fiind „Ziua Internațională pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale”, sub deviza „Living with disability and disaster”, fiind adresată, la nivel mondial, unui număr de circa un miliard de persoane care trăiesc cu o formă de handicap. Reprezentând aproape o cincime din populaţia lumii, persoanele cu dizabilităţi pot avea contribuţii unice, de multe ori trecute cu vederea, care să vină în sprijinul reducerii riscului de dezastre şi pentru construirea unei comunităţi rezistente.

Cu acest prilej, în data de 11 octombrie, la nivelul celor trei subunități ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna – Detașamentul de Pompieri Sf. Gheorghe, Secția de Pompieri Tg. Secuiesc și Pichetul de Pompieri Întorsura Buzăului – se va organiza, în intervalul orar 11:00 – 13:00, Ziua Porților Deschise, unde se vor prezenta vizitatorilor mijloacele de intervenţie şi modul de folosire al acestora. La sediul inspectoratului, de pe strada Oltului, nr. 31-33 din municipiu, se va organiza și un punct de informare preventivă cu materiale referitoare la principalele riscuri la care este supus județul nostru, precum și modul în care cetățenii se pot proteja în cazul producerii acestora.

De asemenea, un echipaj de pompieri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe va prezenta, la centrul de persoane cu dizabilităţi al fundaţiei Diakonia din municipiul Sf. Gheorghe, o autospecială pentru stingerea incendiilor şi modul de folosire al acesteia.

Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să fie informată. Prezentăm mai jos următoarele reguli de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unui cutremur, ca fiind unul din cele mai complexe calamităţi naturale:

- În momentul producerii mişcării seismice păstraţi-vă calmul;

- Nu părăsiţi locuinţa. Puteţi fi surprinşi într-un loc unde vă puteţi accidenta (hol, scări). În niciun caz nu folosiţi ascensorul;

- Adăpostiţi-vă  în locurile stabilite din timp: sub o grindă, sub tocul  uşii, sub un birou sau masă rezistentă, chiar dacă sunteți acasă, la serviciu sau la școală etc.;

- Dacă aveţi timp, întrerupeţi alimentarea cu apă, gaze sau electricitate;

- În afara clădirilor rămâneţi departe de acestea pentru a nu fi surprinși de elementele de construcție care pot cădea și vă pot răni;

- Nu alergaţi.

- Dacă mişcarea seismică vă surprinde în autovehicule, opriți într-o zonă în care să nu împiedicați accesul maşinilor de intervenţie (pompieri, poliţie, ambulanţă) și nu le părăsiţi.

„Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale” se sărbătoreşte în scopul conştientizării comunităţilor cu privire la riscul dezastrelor naturale şi la modalităţile de reducere a vulnerabilităţii faţă de acestea. Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin dezastre se înţelege o degradare serioasă a societăţii, care produce pierderi umane şi materiale importante sau modificări majore ale mediului, care depăşesc capacitatea de răspuns a comunităţii respective, utilizând mijloacele proprii disponibile. Pentru societatea afectată este nevoie de un răspuns de sprijin extraordinar din afara ei pentru a putea reveni la starea de normalitate.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Plt. Tolvaj Marian-Marius

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.