Ziua Internațională a Prieteniei: Polițiștii au oferit sfaturi pentru o vacanță sigură tinerilor dintr-o tabără de vară
Pe data de 30 iulie 2024, de Ziua Internațională a Prieteniei, polițiștii din departamentele de prevenire, siguranță școlară și rutieră au desfășurat activități menite să asigure o vacanță de vară în siguranță pentru tineri.
Într-o atmosferă relaxată și prietenoasă, copiii și cadrele didactice dintr-o tabără de vară organizată în comuna Cernat au primit recomandări pentru a se bucura de o vară plină de relaxare și distracție, fără incidente neplăcute. Polițiștii au abordat teme importante, precum alegerea cu atenție a grupurilor de prieteni, evitarea locurilor și persoanelor periculoase, atât în viața reală cât și online, și prevenirea consumului de substanțe interzise.
Prin exemple din activitatea lor profesională, polițiștii le-au explicat tinerilor cum deciziile greșite pot duce la pierderi majore, inclusiv pentru sănătate, familie, prieteni și libertate. Ei au subliniat importanța alegerii unor activități recreative, antrenante și sigure pentru petrecerea timpului liber.
Între 1 iulie și 31 august, se desfășoară la nivel județean campania „Împreună pentru o vacanță în siguranță”. Aceasta își propune să informeze copiii, părinții sau reprezentanții legali și cadrele didactice despre riscurile la care pot fi expuși copiii în timpul vacanței. Recomandările sunt transmise prin pliante informative și întâlniri organizate în cadrul evenimentelor din calendarul activităților de vacanță.
Recomandări pentru părinți:
- Nu lăsați copiii sub 12 ani nesupravegheați.
- Asigurați-vă că aceștia cunosc numele complet și numerele de telefon ale părinților.
- Fiți mereu informați despre locația copilului dumneavoastră.
- Cunoașteți grupul de prieteni al copilului și stabiliți contacte cu părinții acestora.
- Nu permiteți copilului să stea afară până la ore târzii, noaptea.
- Monitorizați banii de buzunar și modul în care sunt cheltuiți.
- Verificați proveniența obiectelor de valoare aduse acasă.
- Fiți atenți la schimbările comportamentale și manifestați deschidere pentru a discuta empatic problemele copilului, găsind împreună soluțiile potrivite.
Sfaturi pentru copii:
- Nu răspundeți provocărilor, evitați violența, anturajele sau locurile unde se consumă substanțe interzise și nu acceptați cadouri de la persoane necunoscute.
- Nu oferiți informații despre programul familiei, locuință sau alte date personale.
- Respectați regulile de circulație și nu acceptați să urcați în mașini cu persoane necunoscute.
- Evitați locurile izolate sau neiluminate și manifestați precauție în mediul online, nepartajând fotografii sau informații personale cu persoane necunoscute în realitate.
Sursa: Compartimentul Relații Publice al IPJ Covasna