ACTUALITATE 18 ianuarie 2023

Ziua Culturii Maghiare, o sărbătoare și pentru români?

de Daniela Luca | 3483 vizualizări

„Într-un orășel multicultural precum Sfântu Gheorghe, e păcat să nu aprofundăm unii cultura celorlalți”

Ziua Culturii Maghiare va fi sărbătorită la Sfântu Gheorghe, pe 20 și 21 ianuarie, printr-o serie de evenimente. Vor avea loc, printre altele, un concert de muzică populară, o petrecere de dans popular și un un tur cu trenulețul Sepsi, în care pasagerii vor putea afla mai multe despre statuile din oraș. Pentru că evenimentele sunt gândite pentru toată lumea, indiferent de etnie, organizatorii subliniază că este important să li se alăture și românii. 

Această sărbătoare poate fi, așadar, un prilej în care românii și maghiarii pot crea o punte între etnii, cu ajutorul culturii. 

„Așa cum se spune că ești atâția oameni câte limbi vorbești, la fel se poate spune că fiecare cultură cunoscută te îmbogățește infinit. Într-un orășel multicultural precum Sfântu Gheorghe e păcat să nu aprofundăm unii cultura celorlalți, mai ales când toate evenimentele organizate sunt incluzive și gândite în așa fel încât oricine, indiferent de etnie, să se poată bucura de ele. Așa cum spuneți și voi într-o nouă rubrică – ai foarte multe lucruri minunate de făcut la noi în oraș, mai trebuie doar să vrei. La programul de evenimente aș adăuga și Zilele filmului maghiar de la Cinema Arta, multe dintre aceste filme fiind cu subtitrare”, ne-a spus managerul Teatrului „Andrei Mureșanu”, Anna Maria Popa. 

Organizatorii evenimentului au precizat că au creat un cadru în care cei interesați pot să afle mai multe despre valorile culturale ale maghiarilor. 

„Cultura noastră poate fi cunoscută cu adevărat doar dacă o cunoaștem și pe cea a popoarelor vecine – zice compozitorul maghiar Bartók Béla. Stăm împreună în acest oraș, unul lângă altul, și este important să ne cunoaștem și cultura. Chiar dacă multe lucruri sunt diferite, sunt și multe care sunt la fel. Este interesant ca într-un cadru comun să vedem și ce are de spus cultura celuilalt”, ne-a spus referentul cultural al Casei de Cultură „Kónya Ádám”, Kolumbán Zenge.

Astfel, seria de evenimente dedicate Zilei Culturii Maghiare va debuta vineri, 20 ianuarie, de la 19:00, cu un concert de muzică populară susținut de Ansamblul „Magos Együttes”, în sala mare a Teatrului „Tamási Áron”. Biletele costă 20 de lei (10 lei pentru elevi și pensionari) și pot fi cumpărate de la biroul de bilete de lângă „Tamási Áron”, sau pe eventim.ro, spun organizatorii. 

În aceeași zi, de la ora 21:00, va avea loc o petrecere de dans popular în holul Teatrului „Tamási Áron”, iar intrarea este liberă. 

Sâmbătă, pe 21 ianuarie, de la ora 18:00, Fanfara de Tineret „Kováts András” din Reci va susține un concert festiv în sala mare a Teatrului „Tamási Áron”. Biletele costă 25 lei și pot fi cumpărate de la biroul de bilete. 

Tot sâmbătă, de la ora 20:00, poeziile lui Petőfi Sándor vor fi puse pe muzică, în interpretarea Ansamblului de Muzică Veche Codex, la Biserica Unitariană. Biletele costă 20 de lei (10 lei pentru elevi și pensionari) și pot fi cumpărate de la biroul de bilete de lângă Teatrul „Tamási Áron”, pe eventim.ro sau la fața locului înainte de concert, în limita disponibilității, spun organizatorii. 

Tururi tematice cu trenulețul 

Cei care vor să afle mai multe informații despre statuile din oraș sunt așteptați la tururile tematice care vor avea loc vineri și sâmbătă. 

„Și anul trecut am mai făcut niște tururi tematice, iar anul acesta tema este statuile din oraș. Oamenii vor putea afla mai multe informații despre statui. Tururile sunt gratuite”, a mai spus Kolumbán Zenge. 

Vineri, pe 20 ianuarie, plecările se fac din faţa Casei de Cultură „Kónya Ádám”, la orele 09:00, 10:00, 11:00, 16:00 și 17:00, iar sâmbătă din același loc, la 11:00, 12:00, 13:00 și 17:00. 

Partenerii evenimentelor sunt: Ansamblul de Dansuri „Háromszék”, Fundația „Lajtha László”, Asociația „Vadon”, Teatrul „Tamási Áron” și Biserica Unitariană Sfântu Gheorghe. 

Ziua Culturii Maghiare este sărbătorită din anul 1989, în amintirea zilei de 22 ianuarie 1823, când Kölcsey Ferenc a desăvârşit textul Imnului maghiar. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.