ACTUALITATE 5 martie 2014

Zi plină pentru Avocatul Poporului la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 517 vizualizări

Oamenii se plâng de mersul lent al retrocedărilor şi datoriile la bănci

Peste zece persoane s-au prezentat miercuri la audienţa organizată de Biroul Teritorial Braşov al Avocatului Poporului la Sfântu Gheorghe, în incinta Prefecturii Covasna. Oamenii au venit nu doar din municipiu, ci şi din localităţi învecinate şi alte oraşe, cum ar fi Baraolt şi Târgu Secuiesc. Audienţele au început la ora 10 şi au ţinut mai bine de două ore, timp în care oamenii şi-au expus problemele, fiecare înarmat cu tot felul de documente.

Situaţie bizară cu o ţeavă de apă la Târgu Secuiesc

Primul caz expus a fost cel al unor proprietari de casă din Târgu Secuiesc, unde în prezent au loc lucrările de reabilitare, modernizare și extindere a sistemelor de apă și canalizare, prin Operatorul regional Gospodărie Comunală SA (GospCom). Oamenii s-au plâns de faptul că deşi se fac lucrări, nu se înlocuiesc toate ţevile vechi de sub pământ, chiar dacă acestea, sparte fiind, conduc apa în sol, ceea ce afectează construcţia.

„Este vorba despre o situaţie specială: există două conducte de apă, din care una are 20 de ani vechime şi alta 50; aceasta din urmă nu apare în documente, aşadar nu e luată în calcul de către muncitorii care fac lucrările. Noi am făcut filmări în care se vede că la prima săpătură apa a ţâşnit din ţeava care oficial nu există, iar muncitorii, încurcaţi, au acoperit-o cu pământ. Ne-am dus în audienţe peste tot – la primar, la alte instituţii, toţi zic că nu au ce face. Problema e că dacă acum se va lucra şi se va înlocui sistemul vechi, ţeava respectivă va continua să curgă şi va distruge casa, care deja e afectată de umezeală”, ne-a spus proprietara casei, disperată că în următoarele zile săpăturile vor ajunge în faţa casei sale şi nu va putea face nimic pentru ca lucrurile să ia o direcţie normală.

În această chestiune, reprezentantul Avocatului Poporului, Cornelia Cor, a arătat că se va completa o petiţie cu toate neregulile expuse, aceasta urmând să ajungă la prima instituţie competentă – Primăria Târgu Secuiesc, pentru a se vedea clar ce se întâmplă.

Un împrumut de nevoi personale l-ar putea costa casa

Un alt caz, de o gravitate foarte mare, a fost cel expus de Damian T. din Sfântu Gheorghe. Bărbatul în vârstă de 45 de ani, angajat în una din structurile locale ale Ministerului Apărării Naţionale, este pe pe punctul de a-şi pierde apartamentul, în urma faptului că nu a putut plăti la timp ratele unui credit.

„În 2008 am făcut o refinanţare de credit, iar apoi în 2010 a venit ordonanţa prin care salariile bugetarilor erau tăiate cu 25%. Atunci a început calvarul, căci n-am mai putut plăti integral rata de 300 de euro – plăteam câte 150, 200 de euro, după cum aveam. Anii au trecut iar în 2013 banca m-a pus în executare silită, căci se adunaseră datorii la credit; astfel, la jumătatea acestei luni se face cea de-a cincea licitaţie, pentru a mi se vinde apartamentul. Problema e că preţurile au scăzut, iar apartamentul nu va acoperi valoarea creditului, aşadar voi rămâne şi fără casă şi cu datorie”, ne-a spus Damian T., care a arătat că a făcut creditul de nevoi personale pentru a-şi îmbunătăţi locuinţa, aşa cum era „moda” în 2008.

Potrivit Corneliei Cor, situaţia respectivă este una mai mult decât complicată, din moment ce s-a ajuns deja la faza executării silite. Cu toate că acest caz în sine nu este de competenţa Avocatului Poporului, care se ocupă de drepturile încălcate ale cetăţenilor de către autorităţi publice, Cornelia Cor i-a explicat petentului că acesta ar fi trebuit ca în momentul în care a văzut că nu mai poate plăti ratele întregi să fi purtat o discuţie cu reprezentanţii băncii, pentru o regândire a ratelor. Apoi, odată cu decizia de executare, omul ar mai fi avut o şansă, dacă ar fi cerut în instanţă contestaţie la executare. Din păcate însă, Damian T. nu a ştiut aceste lucruri, deşi, susţine el, s-a consultat şi cu un avocat: se pare că acesta nu i-ar fi spus decât despre posibilitatea de acţiune în instanţă, la care Damian T. nu a recurs, din lipsa banilor.

„Avocatul ar fi trebuit să-i spună domnului Damian T. că avea posibilitatea de a merge în instanţă cerând să se aplice măsura de scutire sau reducere a cheltuielilor de instanţă, pe baza documentelor ce atestau veniturile sale. Din păcate, nimeni nu l-a informat în acest sens, astfel că s-a ajuns în această situaţie gravă”, a explicat Cornelia Cor, explicând că ceea ce mai poate face omul e să analizeze clauzele contractuale, pentru a vedea dacă au fost respectate sau nu, având posibilitatea de a se adresa Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului, în cazul în care au fost încălcate.

Reprezentantele Instituţiei au ascultat timp de mai bine de două ore problemele cu care au venit oamenii spre soluţionare

Dreptul de proprietate încă se (mai) încalcă

Restul celor prezenţi la audienţe au prezentat cazuri de încălcare a drepturilor proprietăţii, fiind în general vorba despre chestiuni pe legile retrocedării. Astfel, un bărbat din Târgu Secuiesc a arătat că de ani de zile se află într-o situaţie de impas.

„La retrocedări am primit un teren pe care a funcţionat pe vremuri fostul CAP; sunt 16 ari de teren, pe 15 i-am primit, dar pe restul se află un fost depozit de pesticide. În 1996 s-au dezafectat aceste depozite, dar a apărut un bucluc: clădirea de pe terenul meu are autorizaţie de construcţie, dar nu e intabulată. Cine s-o intabuleze? E clădire considerată sit contaminat, dar statul nu amendează statul – s-au făcut analize, e contaminat. Dar nimeni nu mă poate ajuta să văd cum rezolv, mai ales că demersurile care trebuie făcute pentru neutralizare şi altele, costă – şi nimeni nu-şi asumă asta, mi-au zis mie să plătesc”, a explicat bărbatul, arătând că nu se ştie cine şi cum va rezolva situaţia şi fiind sfătuit să urmeze iar cursul instituţiilor competente – inclusiv Direcţia Agricolă şi apoi instanţa, în cazul în care nu se va rezolva nimic.

O bătrână de 80 de ani a bătut drumul de la Baraolt la Sfântu Gheorghe pentru a vedea cum ar putea să revină asupra unui caz soluţionat definitiv în instanţă în 2003. Femeia a prezentat mai multe fotografii şi documente legate de o casă pe care a primit-o la retrocedări, alături de altcineva. Potrivit femeii, retrocedarea în sine nu ar fi fost corectă, iar după ce aceasta din urmă s-a pus în aplicare, celălalt proprietar nu ar fi încetat cu şicanele, pentru a o determina să se mute. Femeia s-a plâns că a cheltuit o mică avere prin tribunale, dar nu a reuşit nimic şi acum ar vrea redeschiderea cazului. Expertul Avocatului Poporului i-a arătat acesteia că nu se poate să redeschidă cazul decât în condiţiile în care are noi documente, deci nu pe aceleaşi documente prezentate şi folosite acolo unde s-a obţinut o hotărâre definitivă.

Un alt bărbat, György E., de meserie constructor, a vorbit despre faptul că în 1992 a cumpărat mai multe gropi de var în Târgu Secuiesc, iar apoi pe una dintre ele s-a construit un drum, fără a-l despăgubi nimeni. Omul a spus că de ani de zile se chinuie să obţină o despăgubire, însă toate demersurile făcute la Primărie s-au soldat cu simple... promisiuni. Pe baza petiţiei depuse la Avocatul Poporului, acesta din urmă şi-a asumat răspunderea de a cere o nouă poziţie şi lămuriri din partea Primăriei, pentru a vedea exact în ce stadiu se află solicitările omului.

Restul cazurilor s-au referit tot la retrocedări, inclusiv cazuri în care aceste procese trenează de ani întregi, în vreme ce autorităţile locale, prin comisiile locale, nu vin în sprijinul cetăţenilor. Astfel, oamenii s-au plâns că la primării nu li se explică în mod clar care sunt documentele de care au nevoie, astfel că de multe ori ajung să bată drumurile pentru fiecare document în parte, ceea ce prelungeşte, desigur, punerea în posesie. În ceea ce priveşte oamenii prezenţi miercuri la audienţe, aceştia au plecat dacă nu cu problema rezolvată – căci asta nu e posibil în doar câteva minute, măcar cu speranţa şi siguranţa că cineva i-a ascultat; sau cu certitudinea că ştiu ce au de făcut pe mai departe.

„A fost o zi de audienţe foarte plină, în care oamenii ne-au expus tot felul de probleme. Din păcate, constatăm că uneori oamenii nu au toată informaţia necesară şi se poate ajunge în situaţii fără ieşire, cum a fost cel al domnului cu creditul şi apartamentul, de exemplu. Uneori, cazurile nu sunt de competenţa noastră, dar măcar îi putem îndruma unde să meargă mai departe, în vreme ce problemele unora pot fi soluţionate de noi, care pe baza petiţiilor facem demersuri către autorităţile administraţiei publice, cerând informaţii şi lămuriri. De obicei obţinem cele cerute şi atunci petenţii primesc răspunsuri”, ne-a declarat Cornelia Cor.

Audienţe lunare la Sfântu Gheorghe

Potrivit acesteia, Avocatul Poporului este o instituţie de stat autonomă care contribuie la soluţionarea conflictelor dintre persoanele fizice şi autorităţile administraţiei publice, respectiv dintre persoanele fizice şi societăţile comerciale aflate sub autoritatea autorităţilor administraţiei publice, pe cale amiabilă, prin mediere şi dialog. Instituţia Avocatul Poporului nu se implică în procese şi nu poate formula acţiuni în justiţie, fiind exclusă competenţei sale activitatea specifică autorităţii judecătoreşti. De asemenea, Instituţia Avocatului Poporului se poate autosesiza în diverse cazuri, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când elevii covăsneni au protestat împotriva încălcării dreptului lor de a li se plăti banii de navetă.

„La acea vreme, am sesizat autorităţile de la Bucureşti cu privire la încălcarea drepturilor şi am făcut o serie de demersuri speciale în acest sens, propunând chiar îmbunătăţiri ale legii; în cele din urmă, situaţia s-a rezolvat”, a mai spus Cornelia Cor.

Pentru că audienţele par să le fie utile oamenilor, Instituţia Avocatului Poporului urmează să le organizeze lunar la Sfântu Gheorghe, însă doritorii pot merge şi la Biroul Teritorial din Braşov. Audiențele și sfaturile specialiștilor din cadrul Instituției Avocatului Poporului sunt gratuite.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.