Workshop inedit de chirurgie pediatrică la Sfântu Gheorghe
Operațiile demonstrative au fost transmise live
În cadrul unui workshop în chirurgie pediatrică, organizat în perioada 26-28 martie a.c. la Spitalul „Dr. Fogolyán Kristóf" Sfântu Gheorghe, medicii covăsneni, alături de dr. Mircia-Aurel Ardelean din Salzburg, Austria, au realizat 10 operații demonstrative pentru copii cu malformații grave. Operațiile desfășurate au fost transmise live din sala de operații în sala de workshop, unde cei 40 de medici participanți au putut să asiste în direct și să asculte indicațiile medicului din Austria.
În cadrul unei conferințe de presă, organizată vineri, 29 martie a.c., managerul spitalului András-Nagy Róbert, dr. Mircia-Aurel Ardelean din Austria, dr. Lőrincz Zsuzsanna de la secția de Chirurgie Pediatrică și alți medici din cadrul spitalului au vorbit despre workshop-ul „Malformații congenitale”, eveniment la care au participat 40 de medici din diferite colțuri ale țării.
„Aceste tipuri de operații noi am început să le facem de patru ani, ocazie cu care am reușit să operăm 81 de copii cu astfel de probleme, probleme care de obicei se rezolvă în centre universitare și prin excepție la spitalul nostru cu ajutorul domnului doctor (n.red. dr. Mircia-Aurel Ardelean) și al colegelor. A fost o muncă de echipă, ați văzut că în această conferință de presă sunt alături de domnul doctor patru colege. Ele au participat integral de la identificare, diagnosticare, până la operație, inclusiv la terapia intensivă. În cadrul acestui workshop au operat 10 copii”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență, András-Nagy Róbert, care a subliniat că „workshop-ul a fost inedit pentru că nu prea se fac în țară, sau nu am văzut eu astfel de workshop-uri ca să transmită imagini real time din sala de operație. Deci efectiv ce au operat dânșii s-a și văzut în cadrul acestui workshop”.
Medicii covăsneni au efectuat două operații dificile
Cu ocazia workshop-ului de săptămâna trecută, medicii covăsneni l-au avut alături pe unul dintre cei mai experimentați doctori în ceea ce privește malformațiile congenitale la copii, dr. Mircia-Aurel Ardelean din Salzburg, Austria. Alături de acesta, specialiștii de la Spitalul Județean au derulat 10 operații gratuite pe pacienți copii.
La eveniment au participat 40 de medici specialiști în domeniul chirurgiei pediatrice, dar și în alte domenii, dintre care 18 din județul Covasna.
„Doresc să vă mulțumesc foarte mult că mi-ați dat ocazia să vin încoace. Noi suntem medici și avem pasiune pentru tratatul pacienților pentru că de asta ne-am făcut doctori. Vreau să le mulțumesc colegelor prezente aici pentru că asta nu este de la sine înțeles, e muncă, foarte multă muncă. Îți trebuie multă pasiune. E greu de organizat și mai ales e greu de diagnosticat pentru că în ziua de azi pacientul așteaptă terapie foarte bună și pentru asta îți trebuie un diagnostic. (...) În felul acesta reușim să nu operăm pacienții care n-au nevoie de operație. Deci arta este câteodată și să știi să nu operezi. (...) De exemplu luni am operat un copil cu o malformație anorectală, care este o malformație foarte complicată, deci copii se nasc fără anus și este important să știi cât îți lipsește din intestin ca să știi pe unde să intri. (...) Am mai avut un copil la care căile urinare erau malformate. (...) Aceste două operații au fost foarte dificile și foarte grele, copiii sunt mici. Am mai avut niște copii cu malformații ale organelor genitale externe, trei, încă vreo doi cu malformație de uretră și ale testiculelor”, a explicat dr. Mircia-Aurel Ardelean.
Instrumente de citoscopie și de laparoscopie de ultimă generație la Sfântu Gheorghe
Acesta a mai adăugat că medicii din cadrul Spitalului „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe fac eforturi extraordinare să ridice nivelul chirurgiei pediatrice și au reușit să intre în posesia unor instrumente care adesea nu se găsesc nici în clinici universitare.
Importanța instrumentelor necesare în tratarea cazurilor de malformații congenitale a fost subliniată și de coordonatorul workshop-ului, dr. Lőrincz Zsuzsanna de la secția de Chirurgie Pediatrică din Spitalul Județean.
„Ne-am gândit să facem workshop pentru că nu putem să intrăm toți în sală, am avut colegi din Brașov, București, Constanța, Târgu Mureș, Gheorgheni și nu putem să intrăm toți în același timp în sală și atunci încercăm să facem transmisie directă a operației. Imaginile au fost perfecte, au reușit să transmită și sunetul, deci ei au auzit ce vorbim noi în sală, ce se întâmplă. (...) De aceea l-am invitat pe domnul doctor și cât putem pe alți colegi care fac aceste operații pentru că eu cât am fost rezidentă n-am văzut nici o operație, sau poate una, două, dintre cele pe care le-a operat domnul doctor la Târgu Mureș. Crede toată lumea că vedem odată operația și putem să o executăm, dar trebuie o foarte mare cazuistică ca să poți să decizi ce intervenție trebuie să faci, ce este cel mai bine. Trebuie să avem și instrumentele respective. Spitalul de vreo doi sau trei ani a luat instrumente de citoscopie și de laparoscopie și le folosim pentru că fără ele nu am putea să facem nimic”, a spus dr. Lőrincz Zsuzsanna, adăugând că vârsta copiilor operați în cadrul acestui workshop este cuprinsă între cinci luni și 12 ani, iar acestea provin din diferite județe ale țării.
Ea a precizat că astfel de operații vor mai fi efectuate în cadrul spitalului din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul doctorului Mircia-Aurel Ardelean.
Evenimentul a fost organizat de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Compartimentul Chirurgie Pediatrică, în colaborare cu Colegiul Teritorial al Medicilor din Județul Covasna, iar intervențiile au fost decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.