Weekend de foc pentru pompierii covăsneni
La sfârşitul săptămânii trecute, pompierii covăsneni au avut un weekend de foc din cauza numărului în creştere de incendii la mirişti şi vegetaţie uscată, precum şi la gospodării ale populaţiei şi anexele acestora.
Vineri, la ora 14.46, dispeceratul ISU Covasna a fost anunţat că în localitatea Sâncrai, comuna Ilieni, arde vegetaţia uscată de pe un teren agricol în urma culturii de grâu. La faţa locului s-a deplasat o autospecială de lucru cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe, serviciului profesionist alăturându-se şi 8 persoane ale Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ilieni. A ars vegetaţia uscată pe o suprafaţă de 15 ha, ca urmare a utilizării focului deschis în spaţii deschise.
Duminică, la ora 14.15, un apel prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 anunţa un incendiu la o anexă gospodărească din comuna Ghidfalău. La faţa locului s-au deplasat trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, precum şi 10 servanţi ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate cu mijloace iniţiale de stingere. După o intervenţie care a durat aproximativ 4 ore, şura confecţiontă din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment (160 mp) a ars în totalitate, precum şi 5 tone de fân, o instalaţie de muls şi vegetaţie uscată pe o suprafaţă de 400mp. Cauza incendiului a fost un scurtcircuit la instalaţia electrică.
Atenţionările meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie de la sfârşitul săptămânii au avut urmări nedorite, astfel că tot duminică, la ora 15.40, dispeceratul ISU Covasna a primit un nou apel prin 112 care anunţa că un trăsnet a aprins un grajd din comuna Turia. La faţa locului s-au deplasat două autospeciale de lucru cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Târgu Secuiesc, incendiul fiind lichidat după aproximativ o oră şi jumătate. Au ars acoperişul grajdului confecţionat din lemn cu învelitoare din ţiglă pe o suprafaţă de 80 mp şi 200 kg de fân.
În dimineaţa zilei de luni, la ora 04.18, sirenele pompierilor s-au auzit din nou. O autospecială din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe s-a deplasat în localitatea Ghidfalău, unde, din cauza unui scurtcircuit electric, un utilaj a ars în proporţie de 70%.
Pentru evitarea unor astfel de situaţii, vă recomandăm ca remedierea defecţiunilor la instalaţiile electrice, de gaze şi de încălzire să se facă numai de personal autorizat, iar arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să se execute cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să NU permită propagarea focului la fondul forestier / construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, căile de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
Locotenent Oana Ionela Mazîlu