ACTUALITATE 29 iunie 2009

Vremuri grele în administraţie

de Covasna Media | 604 vizualizări
Secretarii de primării fără studii de specialitate urmează să fie eliberaţi din funcţii

Mai multe comune covăsnene riscă să rămână fără secretari, deoarece unii dintre aceştia ur mează să fie eliberaţi din funcţii, ca urmare a faptului că nu înde plinesc cerinţele referitoare la studiile pentru respectivele posturi.

Potrivit prefectului Codrin Munteanu, la jumătatea acestui an expiră termenul până la care secretarii de primării puteau să-şi ia licenţa în studii juridice sau de administraţie

Secretarii de primării fără studii de specialitate urmează să fie eliberaţi din funcţii

Mai multe comune covăsnene riscă să rămână fără secretari, deoarece unii dintre aceştia ur mează să fie eliberaţi din funcţii, ca urmare a faptului că nu înde plinesc cerinţele referitoare la studiile pentru respectivele posturi.

Potrivit prefectului Codrin Munteanu, la jumătatea acestui an expiră termenul până la care secretarii de primării puteau să-şi ia licenţa în studii juridice sau de administraţie publică, drept urmare, cei care nu au făcut acest lucru vor fi eliberaţi din funcţii. În această situaţie se află secre tarii comunelor Catalina, Coman dău, Ghelinţa, Reci, Sânzieni şi Zăbala. Cu toate acestea, pro blema secretarului din comuna Comandău se va rezolva prin pensionarea acestuia, în vreme ce este posibil ca şi cea a celui din Sânzieni să se rezolve în cele din urmă, dacă acesta va obţine licenţa pe specialitate.

Secretarii de primării au ter men de prezentare a licenţelor în studii juridice sau administrative până pe 19 iulie 2009, urmând ca apoi să li se poată aplica sancţiu nea eliberării din funcţie, pe motiv de lipsă a studiilor juridice sau administrative. Pentru primă riile care vor rămâne de luna viitoare fără secretari se vor organiza concursuri în vederea ocupării acestor posturi.

Secretarii din Valea Mare şi Dalnic, sancţionaţi cu câte 20% din salariu

Chiar dacă unii secretari au, totuşi, diploma de licenţă în ştiinţe juridice sau administrative, acest lucru nu garantează o bună funcţionare a adminis tra ţiei. Dovadă stau cele două cazuri de la Valea Mare şi Dalnic, unde secretarii primăriilor nu au transmis Prefecturii, spre verificarea legalităţii, documente adoptate pe parcursul a mai multor luni.

În urma unei dispoziţii de verificare, a reieşit că, în vreme ce la Valea Mare fuseseră adoptate hotărâri însă nu au mai ajuns la Prefectură, situaţia de la Dalnic este cu mult mai gravă. Aici, nici măcar nu au fost redactate hotă rârile adoptate de Consiliul Local.

În urma controalelor la cele două primării, s-a hotărât sancţionarea pecuniară a celor doi secretari cu reţinerea a câte 20% din salarii, pentru trei luni, însărcinând primarii cu dispunerea aplicării.

„La Valea Mare s-a înţeles că secretarul trebuie sancţionat, însă la Dalnic primarul nu a mai emnis dispoziţia de sancţionare, aşa că va trebui să-l dăm în judecată, pentru a-l obliga să acţioneze conform legii“, a explicat Codrin Munteanu întreaga situaţie. Acesta a mai precizat că se ia în calcul şi sesizarea Poliţiei în privinţa secretarului, care nu a redactat nu doar documente din 2009 ci nici unele din 2008, făcân du-se astfel vinovat de neglijenţă în serviciu.

Potrivit prefectului, ambii secretari, atât cel de la Valea Mare cât şi cel de la Dalnic, au studiile de specialitate cerute de lege, pe ştiinţe juridice sau administrative.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.