ACTUALITATE 27 decembrie 2015

Vremea se răceşte în ultimele zile din decembrie

de Covasna Media | 134 vizualizări

Crăciun 2015 în România: Temperaturi cu 11 grade mai mari faţă de normal

Valorile termice înregistrate în perioada Crăciunului au fost cu aproximativ 11 grade Celsius mai ridicate faţă de cele specifice acestei perioade, cea mai ridicată temperatură, de 18 grade, fiind la Râmnicu Sărat, iar de luni vremea se va răci accentuat cu temperaturi de până la minus 18 grade.

Potrivit meteorologilor, cea mai scăzută temperatură din ţară în această perioadă, de minus 5 grade Celsius, a fost măsurată, duminică dimineaţă, la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita, o valoare termică mult mai ridicată faţă de minus 33 grade Celsius în 1998, cea mai scăzută temperatură minimă de când se fac măsurători în judeţ.

Specialiştii de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu au precizat că în judeţul Covasna cea mai scăzută valoare termică, de minus 4 grade Celsius, s-a înregistrat la Sfântu Gheorghe, iar cea mai ridicată, de 0,4 grade Celsius, la Baraolt, iar în judeţul Mureş, cel mai frig, minus 1,7 grade Celsius, a fost, duminică dimineaţă, la Batoş.

Cel mai consistent strat de zăpadă din ţară, de 98 de centimetri, a fost măsurat la Vârful Omu, la Bâlea Lac sunt 67 de centimetri de zăpadă, iar la Bucin 37 de centimetri. În staţiunile montane de pe Valea Prahovei stratul de zăpadă este modest, variind între doi centimetri la Predeal şi 16 centimetri la Sinaia.

Potrivit datelor deţinute de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, luând ca referinţă ziua de 26 decembrie, în perioada 1961-2010 au mai existat sărbători de Crăciun la fel de calde.

De exemplu, în judeţul Sibiu, la Dumbrăveni au fost 5 grade Celsius în 1967, faţă de minus 0,6 grade Celsius sâmbătă dimineaţă, la Alba Iulia în 1995 au fost plus 7 grade Celsius, iar minima din noaptea de vineri spre sâmbătă a fost de 1 grad Celsius, în timp ce la Miercurea Ciuc în 1995 au fost 4,1 grade Celsius, faţă de minus 3 grade Celsius sâmbătă dimineaţă.

„Valorile minime înregistrate în Transilvania în 26 decembrie anul curent nu sunt cele mai calde de când avem noi măsurători, comparând cu perioada de referinţă 1961-2010”, a explicat Adrian Paşol, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

El a precizat că au fost şi perioade de Crăciun foarte grele din punct de vedere al condiţiilor meteo, dând ca exemplu localitatea Lăcăuţi din judeţul Covasna unde stratul de zăpadă a fost de 228 de centimetri în 1961, faţă de 34 de centimetri în prezent, iar la Bâlea Lac a fost de 200 centimetri în 26 decembrie 1987, iar cel mai frig, minus 33 de grade Celsius, a fost la Miercurea Ciuc în 1998.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Sibiu a mai spus că la toate staţiile meteorologice au fost consemnate, sâmbătă, temperaturi mai mari decât media maximelor.

„La Târgu Mureş, media este de 0,6 grade Celsius, iar noi am avut 6 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc temperatura de sâmbătă a fost cu aproximativ 11 grade Celsius mai mare decât norma climatologică, adică 9,1 grade Celsius faţă de media maximelor de minus 1,6 grade Celsius”, a menţionat Adrian Paşol.

Reprezentatul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Adrian Boariu, a adăugat, la rândul său, că în 26 decembrie anul curent, cea mai ridicată valoare înregistrată în ţară a fost de 18 grade Celsius la Râmnicu Sărat, fiind înregistrate valori de 15-16 grade Celsius în zona Subcarpatică a Olteniei, a Munteniei, precum şi în estul şi nordul Moldovei, iar la Bucureşti au fost 12 grade Celsius.

Vremea se răceşte începând de luni, în toată ţara. În ultimele zile din decembrie, de Revelion şi la începutul noului an vor fi temperaturi între 0 şi 5 grade ziua şi între -7 şi -2 grade noaptea, iar ninsori sunt posibile doar la munte, dar vor fi slabe şi temporare. 

În Transilvania, până în 28 decembrie, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a acestei luni, cu temperaturi maxime între 3 şi 7 grade şi minime între -2 şi 0 grade. Apoi, vremea se va răci, la sfârşit de an şi în primele zile din ianuarie vor fi temperaturi mai apropiat de cele specifice perioadei, fiind de aşteptat medii de 0-3 grade ziua şi între -7 şi -3 grade noaptea. Precipitaţii slabe cantitativ şi trecătoare sunt posibile după 1 ianuarie.

La munte, din 28 decembrie şi până la începutul anului viitor, temperaturile vor fi în scădere şi se vor situa, în medie, între -3 şi 0 grade ziua şi între -9 şi -3 grade noaptea. Ninsori slabe şi temporare sunt posibile în 27 şi 29 decembrie, precum şi în primele zile ale noului an.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.