ACTUALITATE 5 august 2009

Vor să intre în legalitate...

de Covasna Media | 439 vizualizări
Comercianţii din Piaţa Ruşilor sunt revoltaţi că autorităţile vor să le demoleze tarabele şi vor să intre în legalitate pentru a-şi continua liniştiţi activitatea

Primăria municipiului Sfântu-Gheorghe le-a transmis celor peste 80 de oameni care vând la Piaţa Ruşilor o adresă prin care le solicită ca până la data de 15 august să demoleze tarabele în care îşi desfăşoară activitatea, arătând că, în caz contrar, vor fi sancţionaţi contravenţional. „Vă atragem atenţia că aţi executat lucrări de construcţii neautorizate – reamenajare spaţiu comercial – (...), lucrarea nu se încadrează în documentaţiile de urbanism

Comercianţii din Piaţa Ruşilor sunt revoltaţi că autorităţile vor să le demoleze tarabele şi vor să intre în legalitate pentru a-şi continua liniştiţi activitatea

Primăria municipiului Sfântu-Gheorghe le-a transmis celor peste 80 de oameni care vând la Piaţa Ruşilor o adresă prin care le solicită ca până la data de 15 august să demoleze tarabele în care îşi desfăşoară activitatea, arătând că, în caz contrar, vor fi sancţionaţi contravenţional.

„Vă atragem atenţia că aţi executat lucrări de construcţii neautorizate – reamenajare spaţiu comercial – (...), lucrarea nu se încadrează în documentaţiile de urbanism aprobate pentru zona respectivă şi nu respectă reglementările privind siguranţa la foc a construcţiilor, deci nu poate fi ulterior legalizată. Prin urmare vă somăm ca până la data de 15.08.2009 s-o demolaţi” - aşa arată fiecare adresă transmisă oamenilor care vând aici.

Piaţa Euro, neagreată

Iniţiativa autorităţilor locale nu a fost însă bine primită de oameni, care vor să intre în legalitate şi nu înţeleg de ce nu li se acordă acest drept, iar varianta mutării la Piaţa Euro nu le surâde deloc întrucât spun că locul este prea mic şi acolo nu ar încăpea nici jumătate din ei, în plus este neamenajat.

„Din 1990-92 funcţionează Piaţa Ruşilor, era sub orice critică, o masă de fier, una acoperită cu plastic, alta cu hârtie, alta cu tablă, noi am zis să facem ceva mai civilizat, e adevărat, probabil trebuia să cerem autorizaţie de construcţie provizorie, noi cerem acum, sau dacă dânsul vrea să le dea jos acum, le dăm jos până în 15, le punem grămadă şi o luăm de la capăt, să ne dea autorizaţie din 16 august şi să fie legal, dacă vrea aşa”, a spus Ion Papuc, unul dintre comercianţii de la Piaţa Ruşilor.

Îngrijorare şi revoltă

Decizia Primăriei îi îngrijorează pe pieţarii de aici şi totodată îi revoltă, ei plângându-se că primarul i-a pus în faţa faptului împlinit şi nici nu a venit să discute cu ei.

Din punct de vedere financiar, ei îşi fac griji că vor rămâne pe drumuri, deşi au rate, credite, copii de crescut, în plus aproape toţi sunt la vârsta a treia şi se tem că nimeni nu îi mai angajează, mai ales în condiţii de criză.

„Nemulţumirea este că deja am primit avertisment că până în 15 să demolăm, apoi primim amendă sau nu ştiu ce. Nu suntem de acord, în primul rând că dl primar cred că este şi primarul nostru, şi am fi vrut să vină să discute cu noi cu toţi, nu la 8 seara sau la 9, şi am fi vrut să fie aici între noi ca să-i spunem fiecare ce are de spus. Să intrăm în legalitate, dacă şi dânşii sunt de acord, au mai fost construcţii şi ulterior au dat autorizaţie, noi recunoaştem că probabil trebuia chestia asta făcută, dar să ne dea acum, să intrăm în legalitate, plătim ce trebuie, aviz de urbanism, autorizaţii, cerem de la Pompieri, de la cine trebuie”, a mai spus Ion Papuc.

Acesta a completat că oamenii au contract de concesiune pe trei ani cu proprietarul terenului pe care funcţionează şi urmează să facă şi certificat de urbanism, documentaţia fiind depusă. „Vrem să ştim de ce nu ne aprobă certificatul de urbanism ca să facem autorizaţie? Noi mâine le demontăm, le punem jos, şi de poimâine ne dă autorizaţie?”, s-a întrebat retoric comerciantul.

Ideea pe care au subliniat-o cei mai mulţi comercianţi este că vor să intre în legalitate, fiind luată în calcul şi posibilitatea să li se acorde o alternativă dar una adecvată, spaţiu şi condiţii unde să îşi desfăşoare activitatea ca şi aici, unde pot folosi inclusiv băile moderne construite de proprietarii terenului.

Greva foamei sau tarabe în faţa Primăriei

Unii au afirmat chiar că vor face greva foamei sau se vor muta cu tarabele în faţa Primăriei, în timp ce altă propunere era să se organizeze un referendum prin care municipalitatea să întrebe lumea dacă vrea să rămână sau nu piaţa.

„În mizeria aia acolo (la Piaţa Euro, n.r.) să se ducă el, pe banii mei stau unde vreau eu, nu unde vrea el, nu încăpem nici jumătate din noi acolo. Iar pe banii mei mă duc unde vreau eu, nu mă poate obliga să merg la Euro dacă eu nu vreau. Plătesc chirie unde şi cui vreau, nu mă poate obliga nimeni, unde-i libertatea, democraţia şi toate celelalte?!”, a spus şi una dintre vânzătoare, în timp ce alta se plângea că spaţiile de la Piaţa Euro ar fi mult prea mici.

O altă comerciantă, Matyas Magdalena, spune: „Nu suntem numai maghiari, sau români, sau ruşi, de toate suntem aici şi ne-am înţeles bine, n-au fost scandaluri, conflicte, n-am deranjat oraşul cu zgomotul făcut de noi sau cu certuri, neam câştigat o pâine decentă, nu m-am dus să cer ajutor social, şomaj. Am încercat să trăiesc pe picioarele mele, să-mi dea acest drept, să trăiesc pe picioarele mele”.

„M-am căsătorit de un an, dacă vând mănânc, dacă nu, nu. Primarul zice „haideţi acasă, tinerilor“... haideţi, dar mi-e frică să fac un copil ca nu cumva să nu am bani”, a spus şi tânărul Szocs Gyorgy.

„Le dărâmâm şi vindem aşa dacă nui place“, a mai precizat o altă voce din rândul comercianţilor. „Am şi eu două întrebări la domnul primar – sunt persoană fizică, mă numesc Szilaghy Ferencz, vreau să-l întreb pe dl primar ce posibilităţi ar putea să dea la 150 de persoane, loc de muncă, şi a doua: ce firmă ar putea să angajeze şi să aibă bunăvoinţa să ţină 150 de persoane la muncă. Dacă îmi dă răspunsul la astea două treburi, este un primar deştept.“

Oamenii spun că nu-i interesează ce probleme are primarul cu firma de la care au concesionat şi să nu se răzbune pe ei dacă e ceva de rezolvat între cele două părţi, ci pe ei îi interesează să intre în legalitate pentru a-şi vedea în continuare liniştiţi de treabă.

PUG-ul permite existenţa tarabelor

Potrivit reprezentantului firmei care are în proprietate terenul, Ciprian Maniga, Planul Urbanistic General permite existenţa acestor tarabe şi ei n-au făcut decât să respecte ce spune acea documentaţie care prevede că este o zonă de servicii, cu tarabe. Acesta spune că au concesionat spaţiile pe trei ani către oameni, pentru a garanta o siguranţă a investiţiei făcută de fiecare în parte.

Oamenii au investit pentru amenajarea respectivelor tarabe câteva mii de lei şi spun că nu vor să se mute decât dacă li se asigură toate condiţiile şi spaţiu suficient. Tarabele au fost amenajate în urmă cu mai bine de un an, din banii fiecărui comerciant în parte.

Muncipalitatea califică Piaţa Ruşilor drept „pericol public“ şi insistă pe demolare

Primarul Antal Arpad a declarat că nu va reveni asupra deciziei de desfiinţare a Pieţei Ruşilor, precizând că înţelegerea cu pieţarii a cuprins tolerarea funcţionării acestora, în mod ilegal, pentru încă un an. Potrivit primarului, acel an a trecut, drept pentru care se impune acum luarea unor măsuri în sensul rezolvării întregii probleme.

„Nu cred că cineva a crezut că eu glumesc, atunci când am spus că mai pot funcţiona încă un an în condiţiile existente acum în Piaţa Ruşilor. Este normal ca Primăria să le fi refuzat autorizaţiile de construcţii, deoarece dacă acolo izbucneşte un incendiu poate arde jumătate de oraş, nefiind respectate reglementările privind siguranţa la foc a construcţiilor. Pentru oraş, această Piaţă este un pericol public”, a declarat Antal Arpad.

Edilul-şef a negat că ar avea vreun interes sau că ar vrea să se răzbune pe proprietarii terenului pe care se află Piaţa şi a atras atenţia că instituţia concesionării nu funcţionează între două persoane juridice, deci concesionarea despre care se vorbeşte în cazul pieţarilor este un artificiu. Acesta a adăugat că, în cazul în care proprietarii terenului pe care funcţionează Piaţa vor dori să dezvolte acolo activităţi sportive, îi va sprijini în acest sens.

„Ştiu că decizia de desfiinţare a Pieţei Ruşilor nu e una populară, dar trebuiesc luate măsuri împotriva acestei Pieţe ilegale, nefuncţionale şi care, repet, reprezintă pericol public”, a mai explicat primarul.

Antal Arpad a mai precizat că, după termenul de 15 august a.c. dat pieţarilor, se vor lua „măsurile legale ce se impun pentru desfiinţare”.

Ana Sidon, Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
panamare, 8 august 2009
ah era sa uit... cine a facut parte din completul de judecata ?? Nu cumva nishte oameni de ai lui Dl Ordog? Si mai uita-ti-va si la cine sunr consilierii juridici de la Subansamble Auto.Prietenii stiu citeste integral
titi, 7 august 2009
In legatura cu vanzarea la negru adevarul e ca in ultimul an,max doi merge destul de prost vanzarea dar de cind s-a infiintat piata au trecut citiva ani buni si pe vremea aia a mers foarte bine.Treaba citeste integral
panamare, 7 august 2009
stati oeameni buni linistiti. Maniga ii are la mina pe toti. De unde a avut bani sa cumpere fosta IMASA si tot ce tine de ea???????? Maniga senior i-a fraierit pe muncitori si aia e.. a dat lumea cate citeste integral
Ariel, 7 august 2009
In procesul intentat de municipalitate lui Ciprian Maniga instanta a decis ca nu proprietarul terenului este de vina pentru constructiile aflate acolo, ci buticarii le-au ridicat fara autorizatie. citeste integral
reluc, 7 august 2009
toti va legati de comercianti ca vand la negru si nu dau bonuri ,dar eu cred ca nu prea vand nici la negru nici la alb . daca le-ar fi mers asa bine cum cred multi nu ar sta sa vanda in acele conditii citeste integral
maria, 7 august 2009
STITI CEVA??? Eu stiu un singur magazin care a vandut numai cu bonul de la casa de marcat, si ce sa intanplat cu magazinul respectiv? a fost inchis din cauza ca aici la noi daca lucrez pe alb dai citeste integral
titi, 6 august 2009
Domnilor,daca va aduceti aminte de clanul maniga care a saracit pe foarte multi cu caritasul lui la inceputul anilor 90,apoi a furat jumatate din IMASA iar acuma face bani si pe spinarea citeste integral
anonim, 6 august 2009
Domnilor de la Primaria din Sfantu Gheorghe ar trebui sa va reamintiti ca din punct de vedere legal aceasta zona figureaza ca zona de servicii iar in PUG figureaza ca tarabe deci permite existenta citeste integral
zara, 6 august 2009
„În mizeria aia acolo (la Piaţa Euro, n.r.) să se ducă el, pe banii mei stau unde vreau eu, nu unde vrea el, nu încăpem nici jumătate din noi acolo. Iar pe banii mei mă duc unde vreau eu, nu citeste integral
Manticore, 6 august 2009
E adevarat ca e pericol de incendiu acolo. A mai fost odata incendiu si caldura se resimtea si in locuintele blocului 12. Dar totusi, nu e bine sa intervii in asa fel in structura orasului, care s-a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.