ACTUALITATE 8 septembrie 2015

„Violenţa nu este o soluţie”

de Covasna Media | 2673 vizualizări

violenta conjugala, familie

Începând cu luna septembrie, I.P.J. Covasna iniţiază şi derulează o campanie pentru prevenirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe sub sloganul „Violenţa nu este o soluţie”.

Constituţia României, legea fundamentală a ţării, statuează că dreptul la integritate fizică este dreptul fundamental al oricărei persoane – „Dreptul la viaţă, precum si dreptul la integritate fizică si psihică ale persoanei sunt garantate.” – art. 22, alin. (1) din Constituţia României.

Acest drept este protejat şi prin alte acte normative cum este Codul Penal, dar şi prin instituţiile statului abilitate să aplice prevederile legale în materie, iar Poliţia Română este una dintre aceste instituţii.

Începând cu luna septembrie 2015, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Covasna iniţiază o campanile proprie de informare, scopul acesteia fiind acela de a preveni comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, dar şi de a-i conştientiza pe cetăţeni cu privire la repercusiunile legale ale comiterii acestei infracţiuni.

Analiza datelor statistice înregistrate la nivelul judeţului Covasna relevă că în primele şapte luni ale anului 2015, numărul infracţiunilor de lovire sau alte violenţe sesizate a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 525 la 452 de fapte, iar intenţia poliţiştilor este de a menţine acest trend descendent al acestor infracţiuni.

În perioada septembrie-decembrie 2015, poliţiştii covăsneni vor organiza întâlniri cu grupuri ţintă pentru a transmite cetăţenilor recomandări şi măsuri de prevenire a faptelor comise cu violenţă, mai ales pe fondul consumului de băuturi alcoolice.

Pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor comise cu violenţă, poliţiştii recomandă evitarea consumului exagerat de băuturi alcoolice. În majoritatea cazurilor, alcoolul a fost cel care a declanşat scânteia conflictului, iar de la discuţii contradictorii până la lovire nu este decât un pas.

Dacă aveţi contact cu o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, evitaţi conflictele spontane cu aceasta şi adoptaţi o atitudine calmă pentru a nu provoca.

În situaţia existenţei unui conflict mai vechi cu o anumită persoană, pe diverse motive, încercaţi să îi găsiţi rezolvarea din timp, fie prin discuţii directe, fie prin solicitarea sprijinului din partea instituţiilor abilitate să le soluţioneze (mediator, instanţe de judecată). Nu încercaţi să vă faceţi dreptate singuri.

Poliţiştii atrag atenţia că violenţa nu este o soluţie la problemele pe care le întâmpinăm zilnic. O comunicare eficientă şi abordarea conflictului cu calm vor avea întotdeauna efectele scontate.

Conform Codului Penal în vigoare, infracţiunea de lovire sau alte violenţe se pedepseşte cu închisoarea de până la 5 ani sau cu amendă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.