ACTUALITATE 20 iunie 2010

Viceprimarul din Baraolt şi-a dat demisia

de Covasna Media | 405 vizualizări
Primarul PCM Nagy Istvan şi viceprimarul UDMR Ban Istvan s-au avut ca şoarecele şi pisica Oraşul Baraolt rămâne fără viceprimar, în urma deciziei lui Ban Istvan de a-şi depune demisia. Primăria Baraolt a cunoscut, în ultimii ani, nenumărate scandaluri ce au pornit de la o imposibilitate evidentă de colaborare între primarul Nagy Istvan (PCM) şi viceprimarul Ban Istvan (UDMR). De cele mai multe ori, conflictul a fost întreţinut şi de către consilierii locali, poziţionaţi de-o parte sau alta a primarului sau viceprimarului, după caz.

Primarul PCM Nagy Istvan şi viceprimarul UDMR Ban Istvan s-au avut ca şoarecele şi pisica

Oraşul Baraolt rămâne fără viceprimar, în urma deciziei lui Ban Istvan de a-şi depune demisia. Primăria Baraolt a cunoscut, în ultimii ani, nenumărate scandaluri ce au pornit de la o imposibilitate evidentă de colaborare între primarul Nagy Istvan (PCM) şi viceprimarul Ban Istvan (UDMR). De cele mai multe ori, conflictul a fost întreţinut şi de către consilierii locali, poziţionaţi de-o parte sau alta a primarului sau viceprimarului, după caz.

Viceprimarul Ban Istvan a  cerut revocarea sa din funcţie cu un preaviz de 30 de zile, începând din data de 20 iulie 2010. Demisia a fost motivată ca având la bază imposibilitatea exercitării mandatului în condiţii normale, primarul Nagy Istvan fiind indicat ca principalul responsabil de întreaga situaţie.

„(…) Primarul oraşului a fost cel care m-a pus în imposibilitatea de a-mi exercita mandatul: nu mi-a delegat atribuţiile de serviciu prin dispoziţie, nu a pus la dispoziţia mea personalul compartimentelor care îmi sunt subordonate conform organigramei; mai mult, oamenilor le-a fost interzis să execute sarcinile primite de la mine sau să-mi furnizeze orice fel de informaţii, inclusiv pe cele necesare exercitării mandatului. Mi-a fost interzis să semnez acte, să particip la şedinţe, să reprezint oraşul în calitatea mea de viceprimar”, arată Ban Istvan.

Viceprimaul spune că a acceptat funcţia în anul 2008, având intenţia de a contribui la dezvoltarea Baraoltului şi de a lucra în folosul întregii comunităţi de aici. Cu toate acestea, spune viceprimarul Ban, timp de doi ani nu i-a fost permisă exercitarea atribuţiilor.

„De aceea consider că în interesul comunităţii precum şi din respect faţă de fracţiunea UDMR care m-a sprijinit să ajung viceprimar, cer să mă retrag din funcţie şi să-mi folosesc competenţele în cadrul unei alte instituţii, la care principalul criteriu de evaluarea a personalului nu este cel de apartenenţă politică la PCM (…). Sunt însă convins că atâta timp cât interesele politice şi personale au prioritate faţă de interesele comunităţii şi ale oraşului, demisia mea nu va rezolva problemele economice şi sociale cu care se confruntă oraşul Baraolt şi cele cinci sate”, a mai arătat viceprimarul Ban Istvan în demisie, precizând că îşi va păstra calitatea de consilier local al oraşului Baraolt.

Bucuros de demisie

Primarul Nagy Istvan nu şi-a ascuns bucuria în privinţa deciziei luate de viceprimarul Ban Istvan, arătând că demisia acestuia va fi înaintată şi supusă aprobării Consiliului Local într-o şedinţă de consiliu ce va avea loc pe 24 iunie.

Potrivit primarului, decizia luată de viceprimar este una înţeleaptă, deoarece acesta din urmă nu ar fi făcut nimic pentru comunitatea care l-a ales. Nagy Istvan este de acord ca funcţia de viceprimar să revină tot UDMR, cerând însă Uniunii, care are un consilier în plus faţă de PCM, să nominalizeze de această dată un om capabil şi dornic de muncă.

Primarul oraşului Baraolt, Nagy Istvan, a iniţiat până acum procedura de demitere a viceprimarului Ban Istvan de cinci ori. Potrivit lui Nagy Istvan, viceprimarul UDMR  a lipsit nemotivat de la serviciu, nu şi-a respectat programul de lucru, a iniţiat o serie de procese civile şi penale Primăriei şi primarului şi a obstrucţionat activitatea autorităţilor locale. Nagy Istvan a mai spus că Ban Istvan nu a mai semnat niciun act de prezenţă din 1 noiembrie 2008.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.