ACTUALITATE 27 iulie 2014

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, i-a mulţumit prefectului Marius Popica pentru reclama făcută steagului secuiesc

de Agerpres | 533 vizualizări

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, care a participat sâmbătă seara în calitate de invitat la ceremonia oficială de rearborare a două steaguri secuieşti în municipiul Târgu Secuiesc, i-a mulţumit prefectului judeţului Covasna, Marius Popica, pentru „reclama gratuită” făcută acestui simbol.

Semjén Zsolt a declarat de la tribuna oficială că în Uniunea Europeană nu există precedent ca unei comunităţi naţionale să-i fie „îngrădită” libertatea de a-şi folosi propriile simboluri.

„În Uniunea Europeană, nu există precedent ca unei comunităţi naţionale să-i fie îngrădit dreptul de a-şi folosi propriile simboluri. În Ungaria, comunitatea românească poate să folosească orice simbol doreşte şi aşa cum doreşte”, a spus Semjen Zsolt.

El a mai adăugat că Ungaria va sprijini proiectul de autonomie pe care maghiarimea din Transilvania şi din Ţinutul Secuiesc îl vor elabora.

În finalul scurtei sale intervenţii, vicepremierul Ungariei a mulţumit autorităţilor locale şi localnicilor pentru „loialitatea faţă de naţiune”. De asemenea, a mulţumit în limba română prefectului judeţului Covasna, Marius Popica, pentru că a făcut „reclamă gratuită” pe plan naţional steagurilor secuieşti, spunând „Mulţumesc domnul prefect”.

Cele două steaguri în culorile albastru-auriu au fost arborate în faţa unei foste cazărmi militare din localitate, în prezenţa câtorva sute de localnici. Steagurile au fost aduse de un grup de husari, membri ai unei asociaţii păstrătoare de tradiţii şi au fost ridicate în aplauzele şi uralele celor prezenţi, care au scandat „Trăiască poporul secuiesc”.

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor (UDMR), a declarat că drapelele au fost arborate cu scopul de „a arăta lumii că secuii trăiesc, muncesc, sărbătoresc şi nu în ultimul rând îşi apără drepturile”.

Prefectura Covasna a atacat vineri în instanţă, pe temei de nelegalitate, avizul dat de autorităţile locale din municipiul Târgu Secuiesc pentru organizarea festivităţii de arborare pe domeniul public a celor două steaguri secuieşti. Iniţial, acestea au fost amplasate în centrul municipiului, lângă statuia revoluţionarului paşoptist Gábor Áron, pe data de 15 martie 2013, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, însă au fost îndepărtate în luna mai, în baza sentinţei definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, la solicitarea Prefecturii Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.