ACTUALITATE 17 decembrie 2019

Vești bune pentru cei terorizați de urs

de Daniela Luca | 1437 vizualizări

Modificările Legii vânătorii aduc schimbări importante 

Camera Deputaților a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic. Acesta prevede printre altele despăgubirea în cazul daunelor provocate de urşi, mistreţi şi alte animale, dar și o cotă de prevenție menită să restabilească echilibrul numeric în rândul populației de urs. Conducerea Consiliului Internațional al Vânătorii și Conservării Vânatului (CIC) susține că schimbările sunt nu doar binevenite, ci absolut necesare. 

Conform proiectului de lege, ursul a rămas în rândul animalelor protejate, pentru că deputații au eliminat un amendament votat în septembrie de Senat care stabilea includerea urşilor printre speciile la care vânătoarea era permisă fără restricţii, în sezoanele prevăzute de lege. Totuși, s-a luat în calcul și problema legată de siguranţa cetăţenilor atacaţi de animalul sălbatic.

„Cota de intervenție în situațiile în care un urs prezintă un pericol a rămas, dar se va da o cotă de prevenție care restabilește echilibrul numeric al ursului. (...) Cota de prevenție trebuie dată în fiecare an până pe 15 mai de către autoritatea care răspunde de mediu și de vânătoare, în speță de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la ora actuală. Această cifră întotdeauna depinde de evaluarea anuală, estimarea populației din anul respectiv”, a explicat în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele Consiliului Internațional al Vânătorii și Conservării Vânatului (CIC), Sárkány Árpád. 

Despăgubiri pentru daunele provocate de ursi, plătite până la sfârșitul anului? 

Acesta a adăugat că printre modificările importante se numără și faptul că se pot da despăgubiri și daune morale pentru persoanele care sunt victima unui atac din partea animalelor, în caz de rănire sau deces. 

„Anul trecut s-au întâmplat opt accidente mortale în urma atacurilor de urs, iar 37 de persoane au fost spitalizate în urma impactului cu urșii. Paguba care se va plăti conform modificării legii pentru animalele domestice care au fost ucise de către carnivorele mari, în special ursul, se ridică la 800.000 de euro, la care acum prin această modificare de lege s-au alocat și fondurile ca până de Crăciun, toate dosarele aprobate din 2016 și până acum să fie plătite, deci oamenii să fie despăgubiți. În aceeași măsură se prevede și despăgubiri pentru familiile oamenilor decedați”, a precizat vicepreședintele CIC. 

Sute de urși, recoltați prin cota de prevenție

În ceea ce privește cota de prevenție, acesta spune că este unica soluție viabilă pentru ca problema suprapopulării să fie rezolvată. Conform estimărilor specialiștilor, la nivel național, dintre cei circa 8.000 de urși care există în prezent, în primii ani de intervenție ar trebui recoltați peste 600, din toate categoriile de vârstă. Recoltarea va fi efectuată de specialiști, în cazuri bine documentate și acolo unde exista suprapopulație, spune Sárkány Árpád.

„Pentru oamenii care trăiesc în zona rurală sunt trei vești bune. Unu, că o să își primească anul acesta banii pentru pagubele suferite în ultimii trei ani și la care dosarele au fost făcute și aprobate. Doi, pentru că există șansa și posibilitatea ca numărul mare de urși să fie redus treptat, încet, conform cifrelor oficiale care o să fie în fiecare an. Și cel mai bun lucru este că dacă un urs face o pagubă undeva și se află în gospodărie, la stână sau unde o fi, intervenția punctuală se poate face imediat și nu se consideră acțiune de vânătoare”, a mai specificat vicepreședintele CIC. 

Proiectul de lege a fost trimis președintelui României spre promulgare, iar vicepreședintele Consiliului Internațional al Vânătorii și Conservării Vânatului (CIC) consideră că nu există motive pentru care Șeful Statului să nu își dea girul. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.