ACTUALITATE 19 noiembrie 2019

(Update) Ursul lovit de mașină la Cernat a fost eutanasiat

de Daniela Luca | 2346 vizualizări

Decizia fost luată de specialiștii de la Sanctuarul de urși Zărneşti

Ursul rănit în noaptea de luni spre marți, pe DN11, în Cernat, după ce a fost lovit de o mașină, a fost eutanasiat. Specialiștii de la Sanctuarul de urși Zărneşti au considerat că leziunile suferite nu sunt compatibile cu viața.

Potrivit IPJ Covasna, ursul a fost accidentat luni seara de un autoturism pe DN 11, în localitatea Cernat. Conform acestora, în urma impactului a rezultat rănirea animalului și avarierea autoturismului. Totodată, victime umane nu au fost înregistrate.  

Ajuns la fața locului, veterinarul de la Asociația Transylvanian Wildlife Project, István-Endre Szász, a constatat că este vorba de un urs tânăr, de aproximativ 100 de kilograme care avea ambele membre anterioare fracturate. 

Ulterior animalul a fost anesteziat și transportat la Sanctuarul de urşi Zărneşti, unde a fost evaluat de specialiști. Aceștia au constatat că animalul nu poate fi operat, iar în cele din urmă l-au eutanasiat. 

„Ursul a fost tranchilizat în câmp, încărcat în cușca de transport și dus la Sanctuarul din Zărnești. Am vorbit și la Minister. S-a constatat că ursul are leziuni incompatibile cu viața. Specialiștii de la Zărnești au luat decizia să îl eutanasieze și să fie dus la incinerare. Acesta este verdictul”, ne-a spus directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu. 

În atenția șoferilor - urșii încă nu au intrat în hibernare 

Specialiștii în protecția animalelor se declară îngrijorați de numărul tot mai mare de accidente în care sunt implicate animalele sălbatice și sfătuiesc șoferii să fie mai atenți în această perioadă. 

„Numărul urșilor accidentați continuă să crească în mod alarmant. În această dimineață un urs de circa trei ani și jumătate a fost lovit de un autoturism pe DN 11, lângă Târgu Secuiesc. Animalul a fost rănit grav și pentru salvarea sa Agenția de Mediu Covasna a solicitat sprijinul Asociației Milioane de Prieteni. Animalul rănit a fost transportat în Sanctuarul Libearty, iar medicul colaborator al asociației împreună cu medicul veterinar zonal din partea Direcției Sanitar Veterinare au efectuat un control amănunțit. Din păcate starea ursului a fost una extrem de gravă. Cu fracturi la ambele picioare din față și hemoragii interne, s-a luat decizia eutanasierii lui pentru a-i curma suferința. În toată perioada investigațiilor medicale ursul a fost anesteziat. Asociația Milioane de Prieteni sfătuiește toți conducătorii auto să fie atenți în această perioadă, întrucât din cauza schimbărilor climatice urșii nu au intrat încă la hibernare și ies din păduri în căutare de hrană”, au transmis pe pagina de Facebook reprezentanții Sanctuarului de urși Zărneşti. 

Un incident asemănător a avut loc în acest weekend în județul Harghita. Animalul lovit de mașină a agonizat ore în șir pe carosabil, fapt care a stârnit o mulțime de reacții negative în rândul populației și care a dus la demiterea prefectului. 

Sursă foto: Facebook/ Libearty - Bear Sanctuary.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.