ACTUALITATE 27 ianuarie 2013

Unirea Principatelor, sărbătorită şi la Întorsura Buzăului

de Covasna Media | 188 vizualizări

Unirea Principatelor, sărbătorită şi la Întorsura BuzăuluiJoi seară, la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, elevii Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, cadre didactice, părinţi, dar şi alţi spectatori, au sărbătorit 154 de ani de la Unirea Principatelor Române înfăptuită sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza în 1859. De asemenea, tot în cadrul acestei manifestări s-au sărbătorit şi cei 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. A devenit tradiţie ca cele două sărbători să se unească, cunoscându-se faptul că Eminescu a fost şi un mare patriot, adorând istoria naţională dar şi că datele omagierii sunt apropiate.

Când cortina s-a ridicat, pe scenă erau deja două „adunări ad-hoc”, elevii clasei a XI-a B, organizatorii spectacolului, au simulat atmosfera de la înfăptuirea Unirii. Prezentatorii au deschis seara cu câteva informaţii legate de ceea ce a însemnat Unirea pentru statul român.

28012013-7-1Erau prezenţi pe scenă şi reprezentanţi ai celorlalte clase cu scopul de a participa la programul stabilit: prima probă a constat în prezentarea clasei lor într-un mod original, specific sărbătorii, în costum de epocă. Astfel, pe scenă au „defilat” domni cu joben, domniţe cu pălării extravagante şi evantaie, ţărani şi ţărănci, cărturari, Moş Ion-Roată etc., dramatizând scene din epocă sau recitând.

A urmat un test de cultură generală privind aspecte istorice legate de Unire. Reprezentantele clasei a V-a, clasă nou-înfiinţată în liceu, s-au descurcat admirabil, având în vedere diferenţa de vârstă dintre ele şi competitorii lor. Cinci fetiţe minunate îmbrăcate în costume populare au încântat spectatorii cu prezentările lor.

Concursul pe tema creaţiilor eminesciene a încheiat seria probelor susţinute de elevi. „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie…”, dar şi alte poezii s-au auzit pe scena Casei de Cultură.

În final, formaţia de dansuri „Junii Întorsurii” condusă de Ciprian Mazăre a susţinut o suită de dansuri populare.

Câştigătorii concursurilor au primit premii oferite cu sprijinul Asociaţiei de Tineret „Alexandra Ducancea” din cadrul liceului.

Cu siguranţă astfel de manifestări vor mai avea loc, pentru că valorile noastre naţionale trebuie să revină în sufletele noastre iar şi iar…

Prof. Maria Bularca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Dylan Flores a venit la Sepsi OSK

Acum 3 ore, 21 minute

Concert Mozart

Acum 4 ore, 6 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.