ACTUALITATE 20 martie 2011

Ungaria caută restauratori

de Covasna Media | 386 vizualizări
însă covăsnenii nu prea se descurcă cu limbile străine Mai mulți covăsneni din Vârghiș, Bixad și Micfalău urmează prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna o serie de cursuri prin care se vor califica în meseria de cioplitor în piatră.

însă covăsnenii nu prea se descurcă cu limbile străine

Mai mulți covăsneni din Vârghiș, Bixad și Micfalău urmează prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna o serie de cursuri prin care se vor califica în meseria de cioplitor în piatră.

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că Ungaria caută cioplitori în piatră oferind contracte de muncă în acest sens, drept pentru care au fost inițiate două grupe pentru calificarea în această meserie.

”Cursurile se organizează de către AJOFM prin bugetul asigurărilor de stat. Cioplitorii în piatră vor deveni, apoi, restauratori prin perfecționare, etapă în care vom ajunge în cazul în care vom obține finanțare printr-o Bursă Leonardo Da Vinci”, a declarat Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, cioplitorii în piatră care vor deveni apoi restauratori vor putea munci în Ungaria la restaurarea unor monumente istorice, dar și la realizarea unor borduri de case și pavaje.

Referindu-se la munca în afara țării, Kelemen Tibor a amintit că AJOFM colaborează în acest sens cu angajatorii străini prin sistemul EURES, însă spre deosebire de firmele private de plasament, prin acest sistem se solicită de cele mai multe ori cunoașterea unei limbi străine.

”Covăsnenii au un mare handicap, deoarece în general nu cunosc nicio limbă de circulație internațională. Se vorbesc limbile română și maghiară, dar dacă e vorba de mers la muncă în Germania, Danemarca sau Spania, se solicită o limbă de circulație internațională pe care cei de la noi nu o cunosc”, a arătat Kelemen.

Acesta a precizat că în perioada următoare se deschide sezonul de muncă pentru agricultura germană, însă foarte puțini covăsneni vor reuși să plece, tocmai din cauză că nu cunosc limba deloc; Kelemen a arătat că, contrar unor prejudecăți, chiar și în agricultură este necesară cunoașterea limbii, pentru că, în afara țării noastre, acest domeniu este foarte avansat și impune comunicarea dintre angajat și angajator.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.