ACTUALITATE 13 aprilie 2023

Unde a ajuns ancheta în cazul lui Áron, băiatul sfâșiat de câini în Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 1784 vizualizări

În cazul băiatului atacat brutal de câini anul trecut pe 15 februarie, pe strada Fermei din Sfântu Gheorghe, cercetările sunt în derulare. În prezent se așteaptă rezultatele unei analize ADN, procedeu care durează mai mult decât a fost anticipat.

Potrivit anchetatorilor, cercetarea a ajuns la expertiza ADN a câinilor pentru a constata dacă saliva de pe îmbrăcămintea copilului provine de la animalele persoanei inculpate.

„Încă nu a fost finalizată expertiza ADN, este posibil să fie finalizată în cursul acestei luni. La finalizarea cercetărilor, se va emite un comunicat de presă”, se arată într-un răspuns oficial al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, formulat pentru redacția Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, trimis în data de 12 aprilie a.c.

La finalul lunii ianuarie, am mai formulat o solicitare de informații, iar atunci s-a precizat că expertiza va fi gata până la finalul lunii martie.

„În urma consultărilor cu procurorul de caz, vă putem comunica faptul că în dosar se efectuează o expertiză ADN, aceasta urmând a fi finalizată la data de 31.03.2023”, se arată în răspunsul primit în ianuarie.

Reamintim că în urma atacului canin de acum mai bine de un an, Máthé Áron a ajuns în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, cu mușcături pe aproape tot corpul, cele mai grave răni fiind provocate în zona brațelor. Ulterior, acesta a fost transferat la Spitalul de Copii din Brașov, unde medicii l-au operat de 13 ori. Mai întâi au fost tratate rănile adânci, care îi puneau viața în pericol, iar apoi au urmat intervenții chirurgicale plastice. În perioada de după operații, rănile lui Áron s-au vindecat frumos.

Totodată, proprietarul câinilor de la care s-au luat probe pentru a stabili ADN-ul, a fost atunci arestat la domiciliu, iar polițiștii și procurorii continuă cercetările în acest caz, pentru neluarea măsurilor necesare de prevenire „a atacului canin asupra unei persoane”.  

După nefericitul eveniment, comunitatea s-a mobilizat și s-au strâns bani, mâncare și bunuri pentru ajutorarea familiei lui Áron, care trăia în condiții precare. Rétyi Helén, un antreprenor din Sfântu Gheorghe, foarte aproape sufletește de această familie, a deschis imediat un cont bancar pentru donații și s-au strâns în total 20.000 de lei, din care și sume provenite de la diferite companii. Pe lângă ajutorul în bani, s-au cumpărat și diverse electrocasnice și mobilier pentru familie, astfel încât să poată locui confortabil și liniștiți în noul apartament, pus la dispoziție de Asociația Kastel Youth Hub din Brașov, care nu a încetat, de atunci, să le asigure chiria. 

„El e Áron, îl mai țineți minte? Copilul sfâșiat de câini anul trecut. Azi îi răspundem acelei doamne care ne-a spus atunci, la aproape două luni de la tragedie, că Áron «arată cam bine pentru cât tam-tam s-a făcut în presă». Atunci nu am vrut să facem publice rănile încă sângerânde ale copilului, astăzi însă arătăm o parte din cicatricile rămase în urma muscăturilor. Ce vedeți, multiplicați pe întreg corpul. De atunci îi plătim lui Áron 1.100 lei lunar chiria, căci am insistat să nu mai locuiască în pădure, cel puțin până se termină procesul cu stăpânul câinilor ce l-au atacat”, au transmis reprezentanții asociației Kastel Youth Hub din Brașov, într-o postare pe Facebook, la finele lunii februarie.

Deși, din fericire, Áron s-a recuperat fizic, probabil că acest episod l-a marcat pe viață, iar trauma suferită nu va fi curând uitată. În continuare, el și familia lui vor avea nevoie de ajutor. Cei care vor și au posibilitate, pot dona în contul Asociației Kastel, Cui 38668288, Cont BCR RO41RNCB0053158483610001, cu mențiunea „Donație Áron Máthé”, sau în contul antreprenoarei Rétyi Helén, RO96INGB0000999912218079, cu aceeași mențiune.

Sursa foto: Kastel Youth Hub – Brașov / Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.