ACTUALITATE 30 octombrie 2009

Undă verde pentru panourile solare

de Covasna Media | 489 vizualizări
[singlepic=502,250,250,,left]Consiliul Local Sfântu-Gheorghe (CL) a aprobat ieri aplicarea la un program sectorial prin care se va realiza producerea energiei electrice cu ajutorul unor panouri solare, în valoare totală de 9 milioane de euro. Prin acest proiect s-a aprobat o listă cu 7 instituţii din Sfântu-Gheorghe – Grupul Şcolar Puskas Tivadar, Sala Nouă de Sport, Şcoala Generală Ady Endre, Şcoala Generală

Consiliul Local Sfântu-Gheorghe (CL) a aprobat ieri aplicarea la un program sectorial prin care se va realiza producerea energiei electrice cu ajutorul unor panouri solare, în valoare totală de 9 milioane de euro.

Prin acest proiect s-a aprobat o listă cu 7 instituţii din Sfântu-Gheorghe – Grupul Şcolar Puskas Tivadar, Sala Nouă de Sport, Şcoala Generală Ady Endre, Şcoala Generală Nicolae Colan, Grădiniţele Arvacska, Gulliver şi Albă ca Zăpada, în care se va realiza producerea energiei electrice pentru consum propriu prin valorificarea resurselor regenerabile.

Totodată, un număr de 208 stâlpi de pe 3 străzi – Păiuş David, Lunca Oltului şi Constructorilor - vor fi iluminaţi în acest fel, iar clădirea Primăriei, Teatrul Tamasi Aron şi Casa cu Arcade vor fi iluminate arhitectural prin aceeaşi metodă. În total valoarea proiectului se ridică la câteva milioane de euro.

Programul la care va aplica CL este Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa prioritară 4: „Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice”, Domeniul major de intervenţie: 4.2. „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”.

Prin acesta se doreşte producerea energiei electrice pentru consum propriu, iluminatul public şi arhitectural. Banii care pot fi accesaţi la această axă sunt de 100 de milioane de euro, iar firma care va face studiul de fezabilitate şi va oferi consultanţă pentru Sfântu-Gheorghe va fi aleasă prin achiziţie publică. Contribuţia locală ar fi de 2% şi restul de la Uniunea Europeană.

Odată cu implementarea acestui proiect cheltuielile curente la instituţiile vizate se vor micşora semnificativ. În ceea ce priveşte oportunitatea amplasării unor asemenea panouri solare întro zonă în care nu este foarte cald, vice primarul Sztakics Eva a spus că s-au făcut deja nişte măsurători şi analize privind intervalele orare şi oraşul s-ar încadra.

Ana Sidon

Teme articol: energie panou solar
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.