ACTUALITATE 26 februarie 2010

Undă verde pentru investiţia Corus într-o fabrică de oţel

de Covasna Media | 353 vizualizări

Consiliul Local Sfântu-Gheorghe a aprobat ieri Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona industrială Câmpu Frumos, prin care se dă undă verde unei investiții de 12 milioane de euro în construirea unei fabrici de oțel.

Potrivit proiectului de hotărâre, investiția presupune realizarea unei fabrici de construcții și accesorii metalice, în apropiere de Sfântu-Gheorghe.

Investitor este cel de-al doilea mare producător de oțel din Europa, firma Corus din Anglia, care va investi în zona Câmpu-Frumos în parteneriat cu o companie românească.

Valoarea investiției va fi de aproximativ 12 milioane de euro şi realizarea noii capacități de producție ar trebui să se finalizeze în prima parte a anului viitor. Producția fabricii ar urma să demareze la începutul anului 2011 şi ar oferi un număr de 75 – 100 de locuri de muncă.

Grupul englez are venituri de 12 miliarde de lire sterline şi o producție de 22 milioane de tone de oțel în 2008, fiind subsidiara companiei Tata Steel, unul din primii producători pe plan mondial.

Temeri de schimbare a componenţei etnice

Proiectul privind această investiție a iscat o poziție cel puțin surprinzătoare din partea consilierului PCM Bereczki Kinga, care a luat-o pe urmele fostului primar Albert Almos și a apreciat că venirea investitorilor mari în Sfântu Gheorghe nu este una de dorit, deoarece taxele plătite de aceştia se vor duce la Bucureşti.

Poziția ei nu a fost susținută nici de colegii ei civici maghiari, care au votat proiectul, în timp ce Mădălin Guruianu (PNL) a acuzat-o de boicot la adresa comunității și de primitivism al unei gândiri medievale, iar Keresztely Irma (UDMR) a arătat că pericolul schimbării compoziției etnice este o idee dezastruoasă.

Practic, Bereczki crede că locurile de muncă create ar determina o migrare către Sfântu Gheorghe a altor muncitori, ceea ce ar duce la schimbarea componenței etnice din oraş. Astfel, Bereczki Kinga s-a alăturat, în idei, fostului primar, actualul senator UDMR Albert Almos, care în primăvara lui 2008, înainte de pierderea alegerilor locale, recunoştea că a blocat dezvoltarea oraşului prin respingerea investitorilor, tocmai pentru ca să nu fie schimbată componența etnică.

„Dacă porneam pe calea dezvoltării, cu „porțile deschise”, diluam populația autohtonă. Aveam această variantă sau varianta de a renunța la unele oferte de dezvoltare în favoarea unor paşi mai mici, dar bine gândiți”, spunea Albert Almos, în 26 martie 2008.

Ana Sidon

Teme articol: investitie otel Corus
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
reluc, 1 martie 2010
kinga , almos , arpi si altii ca ei la care le e teama de raportul etnic au fost alesi avand in spate cateva mii de voturi. am ajuns la concluzia ca secuii isi vor raul cu tot dinadinsul si apoi fac citeste integral
Cristian VADUVA, 1 martie 2010
Jenant. Sa nu creezi locuri de munca pentru ca taxele si duc la Bucuresti, iar cele 75-100 de locuri de munca ce vor fi create vor duce la schimbarea compozitiei etnice. Cred ca sunt cele mai penibile citeste integral
milut, 27 februarie 2010
secuii se aseamana putin cu rromi , si aia sunt saraci dar isi iubesc bulibasa .
cristi, 27 februarie 2010
Daca tot se vorbeste de dezechilibru, cred ca e vorba de dezechilibru MENTAL, atat a lui Kinga, car si a lui Almos si a altor persoane ca ei. Cred ca in Sfantu Gheorghe este un dezechilibru al citeste integral
benidorm, 26 februarie 2010
Kinga,dute coane la pescuit pe malul oltului poate iti face bine aerul si dupa mergi la gara si fa o planare in acelasi olt sa te trezesti putin!!
pita-gora, 26 februarie 2010
Acest articol in prima lui parte este absolut identic cu cel de acum un an,singura deosebire e ca s-a mai pierdut un an. Cat despre partea a doua,propun ca celor amintiti si altora care gandesc ca ei citeste integral
Primar_la_Hetea, 26 februarie 2010
"schimbarea componentei etnice" de traba asta sunt interesati politicienii maghiari care vor sa tina regiunea in saracie. crezi ca maghiarului de rand ii pasa de prostiile astea cu autonomia sau daca citeste integral
un cetatean, 26 februarie 2010
Fantastic!Desi nu e o noutate, de fiecare data cand se pomeneste de 'schimbarea componentei etnice'ca motiv pentru refuzul dezvoltarii, ma apuca pandaliile!Oare maghiarii sunt multumiti de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.