Undă verde pentru investiţia Corus într-o fabrică de oţel
Consiliul Local Sfântu-Gheorghe a aprobat ieri Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona industrială Câmpu Frumos, prin care se dă undă verde unei investiții de 12 milioane de euro în construirea unei fabrici de oțel.
Potrivit proiectului de hotărâre, investiția presupune realizarea unei fabrici de construcții și accesorii metalice, în apropiere de Sfântu-Gheorghe.
Investitor este cel de-al doilea mare producător de oțel din Europa, firma Corus din Anglia, care va investi în zona Câmpu-Frumos în parteneriat cu o companie românească.
Valoarea investiției va fi de aproximativ 12 milioane de euro şi realizarea noii capacități de producție ar trebui să se finalizeze în prima parte a anului viitor. Producția fabricii ar urma să demareze la începutul anului 2011 şi ar oferi un număr de 75 – 100 de locuri de muncă.
Grupul englez are venituri de 12 miliarde de lire sterline şi o producție de 22 milioane de tone de oțel în 2008, fiind subsidiara companiei Tata Steel, unul din primii producători pe plan mondial.
Temeri de schimbare a componenţei etnice
Proiectul privind această investiție a iscat o poziție cel puțin surprinzătoare din partea consilierului PCM Bereczki Kinga, care a luat-o pe urmele fostului primar Albert Almos și a apreciat că venirea investitorilor mari în Sfântu Gheorghe nu este una de dorit, deoarece taxele plătite de aceştia se vor duce la Bucureşti.
Poziția ei nu a fost susținută nici de colegii ei civici maghiari, care au votat proiectul, în timp ce Mădălin Guruianu (PNL) a acuzat-o de boicot la adresa comunității și de primitivism al unei gândiri medievale, iar Keresztely Irma (UDMR) a arătat că pericolul schimbării compoziției etnice este o idee dezastruoasă.
Practic, Bereczki crede că locurile de muncă create ar determina o migrare către Sfântu Gheorghe a altor muncitori, ceea ce ar duce la schimbarea componenței etnice din oraş. Astfel, Bereczki Kinga s-a alăturat, în idei, fostului primar, actualul senator UDMR Albert Almos, care în primăvara lui 2008, înainte de pierderea alegerilor locale, recunoştea că a blocat dezvoltarea oraşului prin respingerea investitorilor, tocmai pentru ca să nu fie schimbată componența etnică.
„Dacă porneam pe calea dezvoltării, cu „porțile deschise”, diluam populația autohtonă. Aveam această variantă sau varianta de a renunța la unele oferte de dezvoltare în favoarea unor paşi mai mici, dar bine gândiți”, spunea Albert Almos, în 26 martie 2008.
Ana Sidon