ACTUALITATE 12 mai 2020

Un tânăr fără permis a provocat un accident rutier „amețitor“

de Covasna Media | 6028 vizualizări

Pe lângă maşina pe care o conducea, alte trei maşini au fost avariate

La data de 10.05.2020, în jurul orelor 06:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Covasna, în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe strada Mihai Eminescu din orașul Covasna, au observat un autoturism, oprit pe trotuarul din partea dreaptă a sensului de mers, care prezenta mai multe avarii.

Lângă autoturism a fost identificat conducătorul auto în persoana unui tânăr în vârstă de 18 ani.

În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că, în timp ce conducea autoturismul pe strada Mihai Eminescu, tânărul a pierdut controlul direcției de deplasare, acroșând un autoturism ce se afla parcat pe trotuar.

Ca urmare a impactului inițial, autoturismul condus s-a răsucit, moment în care a acroșat cu roata dreapta-spate o bordură ricoșând în gardul unui imobilul și avariind alte două autoturisme care se aflau parcate pe trotuar.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat fiind condus la o unitate medicală unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cu ocazia verificărilor efectuate polițiștii au stabilit că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Totodată, s-a stabilit că autoturismul i-a fost încredințat de către proprietarul acestuia, un bărbat de 31 de ani.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, și încredințarea unui vehicul unei persoane care nu deține permis de conducere și aflată sub influența alcoolului.

Având în vedere cazul prezentat anterior polițiștii vă aduc la cunoștință următoarele:

Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice este extrem de periculoasă atât pentru conducătorul auto cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Alcoolul diminuează capacitatea de percepție a situațiilor ce pot survenii în timpul conducerii unui vehicul și reduce semnificativ capacitatea conducătorului de a reacționa la astfel de situații.

Totodată, prezența alcoolului în organism poate creea conducătorului o falsă senzație de siguranță, acesta fiind predispus la a executa depășiri sau alte manevre  riscante fapt ce îl poate expune la producerea de accidente rutiere.

De asemenea, conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere fără un asemenea document poate duce la apariția unor situații periculoase.

Persoanele care conduc fără permis nu au expreiența necesară și nu au deprins cunoștințele necesare dobândirii calității de conducător auto, acest fapt coroborat cu necunoașterea legislației rutiere expun persoanele în cauză la producerea de evenimente rutiere ce pot avea consecințe extrem de grave.

Reiterăm că aceste fapte constituie infracțiuni și se pedepsesc conform legii:

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

(Sursa – comunicat IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.