ACTUALITATE 8 iulie 2009

La Baraolt, un singur elev în clasa a V-a, secţia română

de Covasna Media | 778 vizualizări
Odată cu finalizarea înscrierilor pentru clasa a V-a, un elev din Baraolt a avut surpriza să afle că este singurul înscris la clasa de la secţia română care funcţionează în cadrul şcolii din localitate.

Situaţia a fost prezentată de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna (IŞJ), Keresztely Irma, potrivit căreia la Baraolt au fost aprobate 3 clase şi jumătate pentru a V-a, dar la secţia română există un singur candidat înscris. În aceste condiţii, şefa IŞJ a explicat că având în vedere că şi restul claselor de gimnaziu din acea şcoală, de la secţia română, funcţionează tot cu subefective, va fi înfiinţată o clasă

Odată cu finalizarea înscrierilor pentru clasa a V-a, un elev din Baraolt a avut surpriza să afle că este singurul înscris la clasa de la secţia română care funcţionează în cadrul şcolii din localitate.

Situaţia a fost prezentată de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna (IŞJ), Keresztely Irma, potrivit căreia la Baraolt au fost aprobate 3 clase şi jumătate pentru a V-a, dar la secţia română există un singur candidat înscris.

În aceste condiţii, şefa IŞJ a explicat că având în vedere că şi restul claselor de gimnaziu din acea şcoală, de la secţia română, funcţionează tot cu subefective, va fi înfiinţată o clasă simultană de gimnaziu, unde va fi inclus şi elevul de clasa a V-a.

Potrivit lui Keresztely, media pe clasă la secţia română în oraşul Baraolt este de 4 elevi, iar la secţia maghiară 25. La nivelul oraşului Baraolt au fost aprobate 3,5 clase a V-a, cu 98 de locuri, din care s-au realizat 3,25 cu 64 de locuri.

Părinţi uituci

Deocamdată, înscrierile pentru clasa a V-a în judeţ s-au încheiat în mediul urban, dar încă există părinţi care nu s-au interesat sau prezentat la şcoală pentru a-şi înscrie copilul, lucru valabil şi pentru elevii de clasa I, unde înscrierile s-au finalizat încă din primăvară. „Există o categorie de părinţi care nu se interesează la şcoală să înscrie copilul, ei cred că acesta va continua studiile unde a terminat şi clasa a IV-a, dar legea prevede posibilitatea mobilităţii şi existenţa unei fişe de înscriere, a unui dosar. Prin înscrierea copilului în clasa I părinţii nu au obligaţia să-l ţină în aceeaşi şcoală până în clasa a VIII-a“, a subliniat Keresztely Irma.

Tot aceasta mai spune că vor fi părinţi care vor veni să înscrie copilul după 1 sau 15 septembrie, pe locurile pe care le mai găsesc libere, şi au fost cazuri când pentru clasa I au apărut părinţi în curtea şcolii chiar în prima zi de şcoală, anunţând că au decis să îşi înscrie copilul acolo.

Acest fapt reprezintă o adevărată traumă pentru bobocul din clasa I, care nu îşi aude numele pe nicio listă şi devine frustrat că nu aparţine de nicio clasă, prin urmare conducerea IŞJ îi îndeamnă pe părinţi să vină să îşi înscrie copiii la şcoală, dar nu în ultima zi.

La nivelul clasei a V-a, anul acesta au fost aprobate 27 de clase cu 756 de locuri, din care s-au realizat 26 de clase cu 547 de locuri.

Există şcoli unde o clasă are 11, 12 sau 14 elevi, lucru care va deveni problematic în momentul în care finanţarea va avea loc prin consiliile locale şi Inspectoratul nu va mai avea posibilitatea de a interveni pentru o clasă sau alta, a conchis inspectoarea generală a IŞJ Covasna.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.