ACTUALITATE 19 februarie 2010

Un secol de viaţă

de Covasna Media | 233 vizualizări
Darocz Erzsebet din Sfântu Gheorghe a fost felicitată la împlinirea a 100 de ani 19feb2010-erzsebetAjunsă la 100 de ani, Darocz Erzsebet din Sfântu Gheorghe a fost felicitată chiar de către primarul oraşului, Antal Arpad, care s-a dus ieri acasă la femeie şi i-a dăruit un buchet de flori şi un tort de ciocolată. Darocz Erzsebet s-a născut pe 17 februarie 1910, a trecut prin două războaie mondiale, s-a căsătorit, a muncit la stat, a avut şase copii pe care i-a crescut şi i-a trimis la casele lor, iar acum locuieşte cu familia unuia dintre numeroşii săi nepoți, într-un apartament din proaspătul-renovat bloc de pe strada Mikes Kelemen. Într-o viață de om, Darocz Erzsebet a ajuns să adune în jurul ei 22 de nepoți şi peste 90 de stră şi stră-stră-nepoți, atât de mulți încât nici nu le mai ştie numele tuturor.

Darocz Erzsebet din Sfântu Gheorghe a fost felicitată la împlinirea a 100 de ani

19feb2010-erzsebetAjunsă la 100 de ani, Darocz Erzsebet din Sfântu Gheorghe a fost felicitată chiar de către primarul oraşului, Antal Arpad, care s-a dus ieri acasă la femeie şi i-a dăruit un buchet de flori şi un tort de ciocolată.

Darocz Erzsebet s-a născut pe 17 februarie 1910, a trecut prin două războaie mondiale, s-a căsătorit, a muncit la stat, a avut şase copii pe care i-a crescut şi i-a trimis la casele lor, iar acum locuieşte cu familia unuia dintre numeroşii săi nepoți, într-un apartament din proaspătul-renovat bloc de pe strada Mikes Kelemen. Într-o viață de om, Darocz Erzsebet a ajuns să adune în jurul ei 22 de nepoți şi peste 90 de stră şi stră-stră-nepoți, atât de mulți încât nici nu le mai ştie numele tuturor.

Deşi a ajuns însă la 100 de ani, Darocz Erzsebet nu ştie româneşte, drept pentru care o are lângă dânsa, pentru a-i traduce, pe soția nepotului său, Mocsel Ana, cea care, de altfel, o şi îngrijeşte permanent. Bătrânei îi place să stea la discuții cu membrii familiei şi îi plac foarte mult dulciurile, fructele şi carnea. La 100 de ani, Darocz Erzsebet este în stare să meargă singură, are curiozități şi chiar se ceartă cu cei din familie, atunci când consideră că are dreptate.

“A avut şase copii, din care patru au murit. Soțul i-a murit pe când ea avea 30 de ani, însă nu s-a mai recăsătorit vreodată, nedorind să-i crească alături de un străin. A procedat precum o femeie de treabă, a avut respect față de soțul ei, şi-a văzut de ale ei, a lucrat în agriculutură şi de aceea nu are decât o pensie mică, pe care o primeşte de pe urma unui handicap de vedere, dobândit cu vârsta”, spune Mocsel Ana.

La 100 de ani, bătrâna este destul de sprintenă, iar după spusele lui Mocsel Ana, are o luciditate uimitoare, cea mai mare dorință a ei fiind ca Primăria să-i dea un teren în oraş, de pe urma unei case în care a locuit, timp de 46 de ani, acolo unde astăzi se află clădirea Piscinei din Sfântu Gheorghe. Darocz Erzsebet îşi aminteşte perfect de vechea ei casă, pe care comuniştii i-au demolat-o şi se simte nedreptățită de faptul că nimeni n-a despăgubit-o vreodată.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.