ACTUALITATE 5 mai 2015

Un nou proiect de anvergură la CNMV!

de Covasna Media | 790 vizualizări

Începând cu data de 30 aprilie, Gabriela Manea, Krista Sălăgean, Bogdan Ștefan Radu și Sebastian Ciocan, elevi ai clasei a XI-a D de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, împreună cu profesorul coordonator Maria Băilă, au inaugurat proiectul „Coeziune culturală în diversitate covăsneană”, ce urmează să fie dezvoltat în județul nostru. Inițiativa pornește în cadrul concursului național „Lider European”, oportunitate oferită de Reprezentanța Comisiei Europene din România în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice.

Concursul se derulează la nivel național și are rolul de a dezvolta abilitățile de leadership ale elevilor, dar și de a le valoriza la nivelul comunităților locale din care provin elevii. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 21 iulie 2015. Până la aceasta dată, echipa de proiect și-a propus activități care să implice atât tineri, cât și adulți din județul Covasna.

Proiectul presupune derularea mai multor activități cu caracter educațional și cultural. Astfel, una dintre etapele proiectului are ca obiectiv derularea unei „Caravane a multiculturalității” ce se va desfășura sub sintagma „Cunoaște-ți aproapele!” și presupune realizarea unor întâlniri interactive cu tinerii din liceele din județul Covasna (Liceele Teoretice „Mircea Eliade”, „Mikes Kelemen”, „Székely Mikó”, „Plugor Sándor”, „Körősi Csoma Sándor” și Liceul Tehnologic „Berde Áron”). În cadrul acestei etape sunt dezbătute elementele de coeziune culturală româno – maghiare, aspecte care unesc cele două etnii din județul Covasna, dar și aspecte legate de barierele care separă uneori exprimarea la nivel educațional și cultural.

O altă activitate cheie a proiectului presupune două întâlniri cu reprezentanții culturii române și maghiare din județul nostru, cu titlul „Împreună suntem toți!”. Aceste acțiuni pe teme culturale vor fi întâlniri cu public și vor urmări evidențierea elementelor manifestate în plan cultural – artistic, care creează punți de legătură între cele două etnii.

11211562_826241857464205_410329648_o

În același timp, proiectul vizează și realizarea unui sondaj de opinie pentru a putea stabili gradul de coeziune culturală la nivelul județului nostru, precum și realizarea unui film documentar cu privire la manifestările artistice din comunitatea noastră și etapele proiectului.

Și, pentru că promotorii acestui proiect sunt elevi, în finalul activităților va avea loc o masă rotundă cu reprezentanți ai tuturor elevilor români și maghiari din liceele în care „Caravana multiculturală” a fost prezentă. Această activitate se va desfășura sub lozinca „Împreună, nu alături!” și va urmări dezvoltarea capacității de comunicare la nivelul elevilor, pornind de la elementele de identitate culturală.

Acest proiect care și-a făcut debutul la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe urmărește, în primul rând, crearea unor legături mai strânse la nivelul comunității locale, dezvoltarea relațiilor între școlile din județ, desființarea unor prejudecăți și stereotipuri etnice, iar în al doilea rând, și organizarea unor evenimente care vizează în mod direct comunicarea dintre români și maghiari.

În derularea proiectului un rol important îl are colaborarea cu celelalte cadre didactice din unitățile de învățământ, dar și cu instituțiile de cultură din județ.

Elevii implicați au pornit la drum în această competiție cu speranța că vor reprezenta județul nostru în faza finală la București, în vara acestui an.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.