Un nou Ordin în Covasna
Apicultorii și-au ales cavalerii cu misiunea nobilă de a reprezenta interesele albinelor și producătorilor de miere
Un weekend plin de evenimente, exuberanță pentru ochi, urechi și gusturi s-a petrecut la Sfântu Gheorghe, unde centrul orașului a devenit din nou terenul de joacă al copiilor și al întâlnirilor pentru adulți, toate acestea fiind conturate de prezența meșteșugarilor și produselor, de mirosul sărmăluțelor, langoșilor și cozonacului secuiesc. Dar a apărut și o noutate pe scenă. producătorii de miere au ieșit pentru prima oară să-și promoveze produsele apicole, iar cu acestă ocazie au fondat și Ordinul Cavalerilor Mierii din regiunea Trei Scaune.
Pentru că educația trebuie începută din timp, voluntarii Asociațiilor de Ajutor Maltez, respectiv Caritas au inițiat activităti copiilor in mai multe moduri, in centrul lucrărilor punând mierea și albina. Copiii și părinții puteau să guste din mai multe feluri de miere: salcâm, tei, rouă sau polifloră.Un reprezentant al apicultorilor din județ a fost mereu prezent pentru a răspunde întrebărilor celor interesați.
Numeroșii invitați sosiți din ordine cavalerești din Ungaria, dar și din Odorheiul Secuiesc și Miercurea-Ciuc, orașe în care de asemenea există aceste organizații, s-au aliniat pe scena din centru, iar regina mierii aleasă anual a primit în cadrul Ordinului pe cei opt membri din județ. Aceștia au depus un jurământ solemn, în care - printre altele - au promis și că nu vor mânca zahăr, până vor avea miere în stup. Pentru un succes sigur al acestui produs de multe ori denigrat din cauza comercianților și distribuitorilor necinstiți,organizatorii au împărțit mai multe sute de capsule de miere printre cei prezenți în piața centrală.
Pe lângă concertele pentru copii și iubitorii de folclor, trupa Égvilág și cântăreața Ana Cristina Leonte au prezentat de această dată publicului local și prelucrări cu iz de jazz ale cântecelor populare românești adunate de Constantin Brăiloiu, discipolul lui Bartók Béla.
Bodor Tünde
Foto: Henning Janos