Un milion de oameni la Paris la marşul împotriva terorismului
Peste 1 milion de oameni, între care 56 de demnitari străini, au adus un omagiu victimelor atentatelor din Franţa
Parisul a devenit capitala mondială a luptei împotriva terorismului, printr-o reuniune internaţională şi un marş republican care au avut loc duminică, la care au participat peste un milion de persoane, între care zeci de lideri străini, după atentatele comise de trei jihadişti şi soldate cu 17 morţi. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a primit la Palatul Elysee numeroşi lideri străini, printre care şi preşedintele României, Klaus Iohannis.
Peste un milion de persoane, scandând „Charlie! Charlie!”, au participat duminică la un miting de o amploare extraordinară la Paris, devenit pentru o zi „capitala mondială” împotriva terorismului, prin prezenţa liderilor străini care au defilat ţinându-se de braţ.
Manifestaţia istorică a fost organizată în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna trecută în Franţa. Un marş extraordinar atât prin dimensiunea sa planetară, cât şi prin prezenţa liderilor străini care au defilat pe străzile pariziene: Francois Hollande, înconjurat de preşedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, şi de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la câţiva metri de premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi sau regele Iordaniei.
Aplaudaţi de mulţime la sosirea lor la marş, responsabilii străini, care au defilat alături de preşedintele francez, au ţinut un moment de reculegere, după care au părăsit mitingul.
„Parisul este astăzi capitala lumii”, a proclamat Hollande cu puţin înainte de a se alătura manifestanţilor.
Cortegiul, având în prima linie familiile victimelor, se îndrepta spre Piaţa Naţiunii. Peste 5.500 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea, inclusiv lunetişti postaţi pe acoperişurile clădirilor aflate pe traseu.
„Eu sunt Charlie, sunt evreu, sunt poliţist”, este sloganul care rezuma omagiul adus victimelor acestor atacuri: 12 morţi, dintre care şapte jurnalişti şi doi poliţişti, miercuri, în atentatul de la revista satirică Charlie Hebdo din Paris, o poliţistă ucisă joi la Montrouge şi patru persoane ucise vineri în luarea de ostatici de la magazinul evreiesc din Paris.
Cei trei atacatori francezi, care afirmau că fac parte din Al-Qaida şi din gruparea Stat Islamic, au fost ucişi vineri de forţele franceze în asalturi simultane.
Marşul este „un adevărat semn al forţei Franţei: Franţa este puternică, este unită împotriva tuturor acestor persoane” care au comis atentate, a afirmat Lassina Traore, un francez musulman de 34 de ani.
Pe lângă mitingul gigantic de la Paris, numeroase manifestaţii se desfăşurau duminică după-amiază în alte oraşe franceze, la care participau peste 600.000 de persoane.
Între 150.000 şi 200.000 de manifestanţi erau la Lyon, cel puţin 100.000 la Bordeaux (sud-vest), peste 60.000 la Rennes (vest) sau Marsilia (sud-est) şi alte câteva zeci de mii la Saint-Etienne (centru) sau la Perpignan (sud).
Alte manifestaţii se desfăşurau în numeroase capitale din Europa şi America, mii de persoane fiind reunite la Madrid, Londra, Bruxelles sau Washington, în semn de solidaritate cu Franţa îndoliată.
Miniştrii de Interne din 11 state europene vor consolidarea frontierelor UE
Miniştrii de Interne din 11 state europene şi secretarul american al Justiţiei Eric Holder vor consolidarea „detectării şi controlului” europenilor care „traversează frontierele externe” ale Uniunii Europene.
„Întâi trebuie să încheiem rapid lucrările angajate sub responsabilitatea Comisiei pentru a consolida, fără schimbarea dreptului european, controalele cetăţenilor europeni la trecerea frontierelor externe ale Uniunii”, a precizat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, într-un discurs susţinut la finalul reuniunii internaţionale privind terorismul.
Miniştrii consideră de asemenea „indispensabil” un parteneriat cu operatorii de Internet pentru identificarea şi retragerea rapidă a „conţinutului care incită la ură şi teroare”, potrivit declaraţiei comune.
„Am marcat cu forţă nevoia unei mai mari cooperări cu companiile de Internet pentru a garanta semnalarea şi retragerea conţinutului ilicit şi mai ales al conţinutului care face apologia terorismului sau care cheamă la violenţă sau ură”, a declarat Cazeneuve.
Atacurile din Franţa ar putea fi începutul unui val de atentate la nivel european
Atacurile comise în Franţa ar putea fi începutul unui val de atentate la nivel european, potrivit unor declaraţii ale liderilor grupării Stat Islamic, interceptate de serviciile de informaţii americane, relatează ziarul german Bild.
Conform cotidianului german, care citează surse din serviciile de informaţii americane, unul dintre aceste servicii, NSA, ar fi interceptat la scurt timp după atacurile din Paris comunicaţii în care liderii organizaţiei Stat Islamic (ISIS) anunţau un val de atentate în curând.
În cadrul acestor discuţii, Parisul ar fi fost evocat ca punct de plecare pentru o serie de atentate vizând alte oraşe europene, printre care şi Roma, scrie ziarul, adăugând însă că nu este cunoscut niciun plan concret de atac.
Serviciile americane ar dispune de informaţii potrivit cărora fraţii Cherif şi Said Kouachi, autorii atacului de la revista satirică franceză Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, ar fi avut contacte în Olanda, mai relatează Bild.