ACTUALITATE 24 septembrie 2015

Un mare fotograf al naturii sălbatice este oaspetele Bienalei de artă Fotografică din Secuime

de Covasna Media | 954 vizualizări

La a doua ediţie a Bienalei de Artă Fotografică din Secuime, care îşi va anunţă câştigătorii pe 9 octombrie, au fost înscrise 1.538 lucrări, semnate de 149 artişti fotografi din 18 ţări (Australia, Bahrain, Belgia, China, Franţa, Ungaria, India, Indonezia, Israel, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Singapore, Slovacia, Slovenia, SUA, Turcia).

Bienala de Artă Fotografică din Secuime a fost lansată în 2013 şi este un proiect care mizează pe forţa acestui spaţiu cultural de a deveni un loc de întâlnire şi de confruntare artistică pentru artiştii fotografi de pretutindeni, pe măsura valorii lor, dar şi a valorii de vechime a spaţiului care îi găzduieşte.

Printre oaspeţii Ediţiei2 a Bienalei de Artă Fotografică se numără şi unul dintre puţinii profesionişti din România în domeniul fotografiei de wildlife/natură sălbatică. Este vorba de Silviu Matei – licenţiat al Universităţii de Arte Plastice din Bucureşti, secţia foto-video, fotoreporter la Mediafax Group şi colaborator al revistei National Geographic România. Organizatorii Bienalei l-au invitat pe Silviu Matei cu o Expoziţie de fotografie wildlife, care va fi vernisată pe 10 octombrie, ora 17, la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe.

mateis

Inaugurat în luna mai 2013, într-o clădire monument istoric din centrul municipiului nostru, Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe şi-a formulat misiunea prin apelul la doi termeni, promovare şi educare/formare: promovarea potenţialului natural al zonei şi formarea reflexului de a ne apropia – cu respect, dragoste şi curiozitate – de natură şi de toate vietăţile pe care aceasta le adăposteşte. Un rol educativ pe care tânăra instituţie şi l-a propus mai ales în relaţie cu tinerii. Expoziţia de fotografie wildlife semnată de Silviu Matei se înscrie, aşadar, în Programul de informare şi educare al Muzeului, iar pentru profesorii de Geografie din Sfântu Gheorghe şi din judeţ reprezintă o şansă ce nu trebuie ratată: şansa de a le oferi elevilor o inedită lecţie de geografie, fotografie, omenie. Pentru că întâlnirea cu Silviu Matei le deschide elevilor un fabulos spaţiu de dialog cu un artist care ştie ce înseamnă fotografia wildlife: înseamnă, în primul rând, pasiune pentru fotografie şi ştiinţa de a-ţi controla aparatul; înseamnă atenţie şi răbdare de fier, pentru a te apropia de fiinţa sălbatică pe care vrei s-o pozezi fără să te faci simţit şi fără să-i tulburi/agresezi habitatul; înseamnă nenumărate şi neprevăzute capcane din care poţi ieşi printr-o continuă informare şi documentare asupra universurilor naturale în care pătrunzi; înseamnă abilitatea de a deosebi mirosurile şi urmele vieţuitoarelor, de pildă urmele unui mistreţ de urmele unei căprioare; înseamnă aparate şi teleobiective performante şi costisitoare, înseamnă să te mişti ca şi cum ai avea auzul şi sprinteneala unui iepure, înseamnă noroc, pur şi simplu.

Dragi profesori de Geografie, Silviu Matei vă aşteaptă pe 10 octombrie, într-o sâmbătă, de la ora 17, la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, cu elevii voştri, pe care artistul fotograf îi va plimba prin natura sălbatică a pasiunii lui!

(Nina Ţînţar)

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.