Un brutar din Sfântu-Gheorghe a inventat pâinea anti-criză
Brutar de 36 de ani şi cu o colecţie impresionantă de cupe şi medalii obţinute la numeroase concursuri internaţionale de brutărit, maestrul-brutar Tőkés Tibor din Sfântu-Gheorghe a inventat o pâine inedită, anti-criză, care a fost prezentată la Expo Pan de la Sovata, organizată la sfârşitul săptămânii trecute. „Vedeta“ care le-a furat tuturor simţurile a fost pâinea cu şunculiţă (bacon) şi ceapă pe care maistrul brutar a inventat-o şi care se potriveşte şi vremurilor de criză. Pâinea anti-criză a fost
Maestrul brutar Tőkés Tibor a inventat pâinea anti-criză, cu şunca şi ceapa incluse. În cei 36 de ani de când practică această meserie, Tőkés a obţinut atâtea cupe şi medalii de aur la concursuri internaţionale că abia le poţi număra
Brutar de 36 de ani şi cu o colecţie impresionantă de cupe şi medalii obţinute la numeroase concursuri internaţionale de brutărit, maestrul-brutar Tőkés Tibor din Sfântu-Gheorghe a inventat o pâine inedită, anti-criză, care a fost prezentată la Expo Pan de la Sovata, organizată la sfârşitul săptămânii trecute.
„Vedeta“ care le-a furat tuturor simţurile a fost pâinea cu şunculiţă (bacon) şi ceapă pe care maistrul brutar a inventat-o şi care se potriveşte şi vremurilor de criză. Pâinea anti-criză a fost rodul imaginaţiei brutarului care, gândindu-se la huni şi la cum stăteau aceştia mai mereu pe cal, fiindu-le greu să scoată din traistă şi ceapa şi slănina, plus că aveau nevoie de o mâncare mai consistentă, a inventat această reţetă. De aici şi adaptată zilelor noastre, a răsărit şi ideea unei pâini care conţine atât ceapa cât şi şunca, oferind o aromă deosebită. „Aşa se simte şi carnea şi leguma, se găseşte totul în pâine”, spune maestrul brutar.
Tot el a preparat şi alte tipuri de pâine cu conţinut mai deosebit, cum ar fi pâinea cu vinete, cu mălai, cu măsline, cu roşii, cu sardele, şi lista ar putea continua. Pentru vremuri de criză, Tőkés Tibor a gândit şi un cozonac mai ieftin dar gustos, care în loc de nucă şi mac să fie umplut cu griş cu lapte. „Nuca şi macul sunt scumpe, mă gândesc şi la preţ”, a precizat maestrul brutar. Produsul a fost prezentat deocamdată doar demonstrativ la expoziţia de la Sovata.
O vom găsi la magazin
Pâinea cu şuncă şi ceapă nu poate fi găsită încă în comerţ, dar până la vară, în două-trei luni, ea va putea fi cumpărată din magazinele proprii ale brutăriei, care urmează a fi deschise.
Patronul brutăriei, Dioszegi Laszlo, spune că pentru o astfel de pâine care cântăreşte 2 kg preţul va fi în jur de 20 de lei, având în vedere că nici ingredientele nu sunt tocmai ieftine.
Maestrul brutar Tőkés Tibor a precizat că pentru a prepara pâinea a folosit ceapă deshidratată, adusă din Austria, iar şunca este cumpărată şi adăugată bucăţele în pâine.
În prezent, brutăria la care lucrează maestrul brutar are la vânzare pâinea rustică cu ceapă, pâine cu măsline, cu secară şi pâine „Nordlander“ cu 7 tipuri de seminţe – seminţe de floarea soarelui şi de in şi tărâţe de grâu, de secară şi de soia, urmând ca până la vară să scoată la vânzare şi pâinea cu şuncă şi ceapă, cu mălai şi cu vinete.
Maestrul brutar, campion mondial
Tőkés Tibor a venit să lucreze în Sfântu-Gheorghe, la Brutăria Dioszegi, la începutul acestui an. Este din Târgu-Mureş şi a lucrat 18 ani în Ungaria, iar în cei 36 de ani de când practică această meserie, maestrul brutar a obţinut atâtea cupe şi medalii de aur la concursuri internaţionale că abia le poţi număra: trei ani la rând a luat Cupa Mondială la brutărit, a câştigat medalia de aur în Austria la un concurs internaţional, iar de la expoziţia din Sovata a venit acasă cu jumătate din premiile acordate pentru pâine şi panifi caţie şi cu premiul pentru cea mai bună pâine, plus multe altele de-a lun gul anilor.
Plăcerea pentru brutărit a apărut de când era mic copil, când în timpul liber dădea fuga la un vecin să-l ajute la copt pâinea. Acum, Tőkés Tibor este imaginea brutăriei din Sfântu-Gheorghe şi zâmbeşte îmbietor de pe etichetele cu pâine sau de pe maşinile brutăriei, imprimate cu figura sa.
Ana Sidon