ACTUALITATE 24 martie 2009

Un brutar din Sfântu-Gheorghe a inventat pâinea anti-criză

de Covasna Media | 351 vizualizări
Maestrul brutar Tőkés Tibor a inventat pâinea anti-criză, cu şunca şi ceapa incluse. În cei 36 de ani de când practică această meserie, Tőkés a obţinut atâtea cupe şi medalii de aur la concursuri internaţionale că abia le poţi număra

Brutar de 36 de ani şi cu o colecţie impresionantă de cupe şi medalii obţinute la numeroase concursuri internaţionale de brutărit, maestrul-brutar Tőkés Tibor din Sfântu-Gheorghe a inventat o pâine inedită, anti-criză, care a fost prezentată la Expo Pan de la Sovata, organizată la sfârşitul săptămânii trecute. „Vedeta“ care le-a furat tuturor simţurile a fost pâinea cu şunculiţă (bacon) şi ceapă pe care maistrul brutar a inventat-o şi care se potriveşte şi vremurilor de criză. Pâinea anti-criză a fost

Maestrul brutar Tőkés Tibor a inventat pâinea anti-criză, cu şunca şi ceapa incluse. În cei 36 de ani de când practică această meserie, Tőkés a obţinut atâtea cupe şi medalii de aur la concursuri internaţionale că abia le poţi număra

Brutar de 36 de ani şi cu o colecţie impresionantă de cupe şi medalii obţinute la numeroase concursuri internaţionale de brutărit, maestrul-brutar Tőkés Tibor din Sfântu-Gheorghe a inventat o pâine inedită, anti-criză, care a fost prezentată la Expo Pan de la Sovata, organizată la sfârşitul săptămânii trecute.

„Vedeta“ care le-a furat tuturor simţurile a fost pâinea cu şunculiţă (bacon) şi ceapă pe care maistrul brutar a inventat-o şi care se potriveşte şi vremurilor de criză. Pâinea anti-criză a fost rodul imaginaţiei brutarului care, gândindu-se la huni şi la cum stăteau aceştia mai mereu pe cal, fiindu-le greu să scoată din traistă şi ceapa şi slănina, plus că aveau nevoie de o mâncare mai consistentă, a inventat această reţetă. De aici şi adaptată zilelor noastre, a răsărit şi ideea unei pâini care conţine atât ceapa cât şi şunca, oferind o aromă deosebită. „Aşa se simte şi carnea şi leguma, se găseşte totul în pâine”, spune maestrul brutar.

Tot el a preparat şi alte tipuri de pâine cu conţinut mai deosebit, cum ar fi pâinea cu vinete, cu mălai, cu măsline, cu roşii, cu sardele, şi lista ar putea continua. Pentru vremuri de criză, Tőkés Tibor a gândit şi un cozonac mai ieftin dar gustos, care în loc de nucă şi mac să fie umplut cu griş cu lapte. „Nuca şi macul sunt scumpe, mă gândesc şi la preţ”, a precizat maestrul brutar. Produsul a fost prezentat deocamdată doar demonstrativ la expoziţia de la Sovata.

O vom găsi la magazin

Pâinea cu şuncă şi ceapă nu poate fi găsită încă în comerţ, dar până la vară, în două-trei luni, ea va putea fi cumpărată din magazinele proprii ale brutăriei, care urmează a fi deschise.

Patronul brutăriei, Dioszegi Laszlo, spune că pentru o astfel de pâine care cântăreşte 2 kg preţul va fi în jur de 20 de lei, având în vedere că nici ingredientele nu sunt tocmai ieftine.

Maestrul brutar Tőkés Tibor a precizat că pentru a prepara pâinea a folosit ceapă deshidratată, adusă din Austria, iar şunca este cumpărată şi adăugată bucăţele în pâine.

În prezent, brutăria la care lucrează maestrul brutar are la vânzare pâinea rustică cu ceapă, pâine cu măsline, cu secară şi pâine „Nordlander“ cu 7 tipuri de seminţe – seminţe de floarea soarelui şi de in şi tărâţe de grâu, de secară şi de soia, urmând ca până la vară să scoată la vânzare şi pâinea cu şuncă şi ceapă, cu mălai şi cu vinete.

Maestrul brutar, campion mondial

Tőkés Tibor a venit să lucreze în Sfântu-Gheorghe, la Brutăria Dioszegi, la începutul acestui an. Este din Târgu-Mureş şi a lucrat 18 ani în Ungaria, iar în cei 36 de ani de când practică această meserie, maestrul brutar a obţinut atâtea cupe şi medalii de aur la concursuri internaţionale că abia le poţi număra: trei ani la rând a luat Cupa Mondială la brutărit, a câştigat medalia de aur în Austria la un concurs internaţional, iar de la expoziţia din Sovata a venit acasă cu jumătate din premiile acordate pentru pâine şi panifi caţie şi cu premiul pentru cea mai bună pâine, plus multe altele de-a lun gul anilor.

Plăcerea pentru brutărit a apărut de când era mic copil, când în timpul liber dădea fuga la un vecin să-l ajute la copt pâinea. Acum, Tőkés Tibor este imaginea brutăriei din Sfântu-Gheorghe şi zâmbeşte îmbietor de pe etichetele cu pâine sau de pe maşinile brutăriei, imprimate cu figura sa.

Ana Sidon

Teme articol: paine sunca ceapa anti-criza
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
suiugan robert, 2 mai 2011
As dori sa i-au legatura cu domnul TIBOR am inteles ca ofera consultanta, contra cost binenteles si m-ar interesa.Poate stiti un numar de telefon,multumesc si am toata admiratia pentru maestru TIBOR citeste integral
Ion, 2 august 2010
Bravo lui! desi parca te cam doare mana sa scoti 20 de lei odata din buzunar. Painea asta cred ca se vindea bine pe vremea hunilor. Problema acum nu este timpul ci banii. Problema este ca fiind mare citeste integral
''unu care gandeste'', 2 august 2010
Bravo si cinste lui ! Asa oameni ne-ar trebui numai ! Un om ca acesta face cinste orasului nostru !As fi curios sal intreb daca este multumit cu salariul pe care il primeste si daca dupa atatea premii citeste integral
Lori, 1 august 2010
Omul asta lucreaza la brutaria ELDI din Agristeu credetima
Vlad, 25 martie 2009
"Patronul brutăriei, Dioszegi Laszlo, spune că pentru o astfel de pâine care cântăreşte 2 kg preţul va fi în jur de 20 de lei, având în vedere că nici ingredientele nu sunt tocmai ieftine." citeste integral
adrian, 25 martie 2009
si cat costa painea asta anti-criza?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.