ŞOC ÎN FOTBAL! FC Timişoara şi Gloria au fost retrogradate!
FC Timişoara şi Gloria Bistriţa sunt retrogradate, după ce nu au obţinut licenţele pentru sezonul 2011/2012 al Ligii 1. Principalele beneficare ale acestei decizii sunt FC Vaslui, avansată în Liga Campionilor, Gaz Metan Mediaş, calificată în premieră într-o cupă europeană, şi Sportul Studenţesc, salvată birocratic de la retrogradare.
FC Timişoara şi Gloria Bistriţa nu au primit licenţa şi sunt retrogradate, iar implicaţiile sunt fără precedent în fotbalul românesc.
Decizia FRF a fost anunţată de directorul de licenţiere Viorel Duru. FC Timişoara nu a primit licenţa pentru datorii la bugetul statului şi faţă de clubul Benfica Lisabona din transferul fundaşului Laszlo Sepsi, în timp ce Gloria Bistriţa pentru datorii la buget.
Hotărârea aparţine Comisiei de Apel a Sistemului Național de Licențiere a Cluburilor şi este definitivă. Licenţe nu au primit nici Universitatea Craiova, Unirea Urziceni şi Victoria Brăneşti, astfel că Liga 1 ar putea avea mai puţine echipe din sezonul următor dacă FRF nu va aproba un număr mai mare de promovate din eşalonul secund.
Timişoara ar putea ajunge chiar în eşalonul al III-lea deoarece bănăţenii nu au depus în termen dosar de licenţiere pentru eşalonul secund. Principalele beneficare ale acestei decizii sunt FC Vaslui, avansată în Liga Campionilor, Gaz Metan Mediaş, calificată în premieră într-o cupă europeană, şi Sportul Studenţesc, salvată birocratic de la retrogradare.
"În urma evaluării documentaţiei prezentate de fiecare club la data limită, 31 martie, (...) s-a propus refuzarea licenţei pentru următoarele cluburi: FC Timişoara, Gloria 1922 Bistriţa, FC U Craiova, CS Gaz Metan Mediaş, FCM Tg. Mureş, CFR Cluj şi ACS Victoria Brăneşti, iar CS Unirea Urziceni SA nu a solicitat licenţă. Comisia de licenţiere a analizat raportul directorului de licenţiere, împreună cu documente suplimentare care au fost aduse în timpul funcţionării comisiei de primă instanţă, şi a refuzat propunerea de respingere a licenţei în cazurile CFR Cluj, Gaz Metan Mediaş, FCM Târgu Mureş, FC Timişoara şi Gloria Bistriţa. Au fost confirmate propunerile în cazurile Victoria Brăneşti, Universitatea Craiova şi Unirea Urziceni. Dintre cluburile pentru care s-a respins refuzarea licenţei, am constatat că la Timişoara şi Gloria documentele financiare prezentate de cluburile în cauză ar fi putut fi nerelevante pentru îndeplinirea criteriilor financiare (...) şi am apreciat că ar fi motive pentru a apela decizia comisiei de primă instanţă privind acordarea licenţei. Universitatea Craiova SA a făcut de asemenea apel la decizia de neacordarea a licenţei", a spus Viorel Duru, directorul de licenţiere al FRF.
Mihai Alexandru Micu, preşedintele Comisiei de Apel a Sistemului Național de Licențiere a Cluburilor, a declarat, la rândul său, că organismul pe care îl conduce a luat următoarele decizii: "În cazul SC Universitatea Craiova se respinge apelul declarat şi este menţinută hotărârea primei instanţe de neacordare a licenţei pentru sezonul 2011/2012. În cazul Gloria Bistriţa, este admis apelul declarat de FRF prin directorul de licenţiere şi se dispune neacordarea licenţei pentru sezonul 2011/2012. În cazul FC Timişoara este admis apelul declarat, s-a dispus neacordarea licenţei pentru sezonul 2011/2012".
În urma acestei hotărâri şi a faptului că Universitatea Craiova, Unirea Urziceni şi Victoria Brăneşti nu au primit nici el licenţele, Sportul Studenţesc va rămâne în Liga I, iar din eşalonul secund vor promova nu patru, ci cinci echipe.
FC Timişoara a încheiat sezonul 2010/2011 al Ligii I pe locul doi, care îi asigura prezenţa în preliminariile Ligii Campionilor, iar Gloria Bistriţa terminase campionatul pe locul 14.
Duminică, s-a anunţat că FC Timişoara nu a primit licenţa din partea UEFA şi că, astfel, nu va putea evolua în cupele europene. Locul bănăţenilor în preliminariile LC va fi luat de FC Vaslui, iar Gaz Metan Mediaş, locul 7 în Liga I, va juca în premieră în Europa League.
Preşedintele Timişoarei spune că gruparea bănăţeană este "lucrată" şi îl consideră principal vinovat pentru situaţia creată pe Viorel Duru, director de licenţiere în cadrul FRF, despre care spune că este corupt.
(www.realitatea.net)