Proiect de Buget. Cresc salariile și pensiile, dar și taxele și impozitele
Salariile și pensiile vor crește în 2013, fapt ce va duce la creșteri ale cheltuielilor de personal. Sunt doar câteva din prevederile proiectului de buget pe 2013, publicat astăzi de Ministerul de Finanţe. Potrivit proiectului de buget, cifra de investiții totale de anul acesta se reduce la 2,6 miliarde de lei, de la 3 miliarde de lei în 2012. Bugetul pe 2013 mai prevede impozite mai mari pentru producătorii de energie şi agricultori.
Punctul de pensie va fi majorat în 2013 la 762,1 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 4%, se arată în documentul cuprinzând construcţia bugetară în domeniul asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2013.
În plus, mai precizează documentul, în 2013 vom înregistra şi creşterea câştigului salarial mediu brut la 2.223 lei, faţa de 2.077 lei estimat pentru anul 2012 şi 1.980 lei înregistrat în anul 2011.
Taxe și impozite mai mari în 2013
Măsurile fiscale din proiectul de buget pe 2013 sunt gata deja. Guvernul vrea să taxeze în plus producătorii de energie, odată cu alinierea tarifelor la nivelul din Uniunea Europeană.
Măsurile au fost anunţaţe de ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, înainte de întâlnirea cu oficialii FMI. Guvernul vrea să aplice mai devreme şi majorarea accizelor la tutun. Asta înseamnă că vom plăti mai mult pentru ţigări din aprilie, nu din iulie.
„Introducem o impozitare suplimentară la veniturile obţinute din liberalizarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici şi non-casnici”, a delcarat Daniel Chițoiu, ministrul Finanțelor.
„Precizează că e la companii. Să nu se înţeleagă că impozităm consumatorii casnici, că după aia daţi explicaţii”, l-a completat prim-ministrul Victor Ponta.
Vor fi taxate suplimentar şi companiile care extrag resurse naturale de orice fel. Pe lângă redevenţe, vor plăti un impozit de 0,5% din cifra de afaceri. Banii încasaţi vor fi folosiţi în alte sectoare.
„Cea mai mare parte a veniturilor colectate în plus, de peste 3 miliarde de lei, 0,5% din PIB, se vor duce pentru cofinanţarea fondurilor europene”, a mai spus Daniel Chițoiu.
Nici agricultorii nu scapă de taxe. Guvernul vrea să crească numărul celor care sunt obligaţi să plătească impozit pentru veniturile obținute. În plus, pentru a strânge mai mulţi bani la buget, ministrul Finanţelor vrea să încaseze mai repede banii din accize.
„O să decalăm calendarul de creştere a accizelor de la 1 iulie, la 1 aprilie”, a adăugat ministrul Finanțelor.
Primele pe lista scumpirilor sunt ţigările. Acciza va creşte de la 79 la 82 de euro pe mia de ţigarete.
(digi24.ro)