ULTIMA ORĂ 6 decembrie 2013

Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Africii de Sud, a încetat din viață

de Covasna Media | 650 vizualizări

Fostul președinte sud-african Nelson Mandela a murit, joi, la vârsta de 95 de ani. În Africa de Sud a fost decretat doliu naţional. Fostul preşedinte va avea parte de funeralii de stat. În Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, drapelele au fost coborâte în bernă.

Anunțul decesului fostului președinte al Africii de Sud a fost făcut de actualul președinte al Africii de Sud, Jacob Zuma.

„Acum se odihnește. Acum și-a găsit liniștea. Națiunea noastră și-a pierdut cel mai mare fiu. Poporul nostru a pierdut un tată”, a spus Jacob Zuma, într-un discurs televizat. „Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat”, a adăugat el.

Nelson Mandela a fost internat în spital în iunie, având o infecție pulmonară. A fost externat la 1 septembrie, dar starea sa era în continuare critică.

Născut la 18 iulie 1918 în Africa de Sud, Nelson Rolihlala Mandela a fost singurul membru al familiei sale care a urmat o şcoală primară. Perseverent încă din copilărie, şi-a continuat studiile, inclusiv pe cele universitare. S-a alăturat de tânăr luptei pentru emanciparea populaţiei de culoare şI eliminarea discriminării. În 1944, se înscrie în liga de tineret a Congresului Naţional African şi devine unul dintre principalii activişti împotriva apartheid-ului. Regimul sud-african îi urmăreşte fiecare mişcare şi în 1962 este arestat pentru că incita muncitorii la grevă şi pentru că părăsise ţara fără permisiunea puterii. Ulterior, Mandela a fost judecat pentru sabotaj şi conspiraţie la răsturnarea guvernului. Risca pedeapsa capitală, dar după apelul mai multor instituţii internaţionale, Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viaţă la 12 iunie 1964. A fost eliberat 27 de ani mai târziu.

În semn de apreciere a luptei sale, în 1993 Nelson Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace. Iar după victoria în alegeri a Congresului Naţional African, în aprilie 1994, Mandela a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

A condus Africa de Sud până în 1999, când nu a mai vrut să candideze pentru un nou mandat de preşedinte. Nu a renunţat însă să lupte. S-a dedicat eradicării sărăciei şi luptei împotriva răspândirii SIDA, participând la mai multe campanii internaţionale prin intermediul fundaţiei care îi poartă numele.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.