Ministrul de Interne a dispus controale la poliția din toată țara
Echipe de specialiști formate din psihologi, sociologi, dar și ofițeri din structurile de control vor fi trimise la inspectoratele de poliție din toată țara pentru a face verificări ale personalului, a dispus ministrul de Interne, Radu Stroe.
Verificările vizează respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională, pentru a fi identificate şi sancţionate practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte neconforme.
„Din dispoziţia ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, echipe de specialişti din cadrul Aparatului central al MAI şi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române se vor deplasa la mai multe inspectorate de poliţie judeţene pentru realizarea unor verificări cu privire la respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională", se arată într-un comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Astfel de controale interne au loc periodic, numai că, de obicei nu sunt publice.
Controalele dispuse de ministrul Stroe vin în urma scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.
Un alt scandal în poliție care a determinat verificări disciplinare a fost astă-vară, legat de cazul japonezei ucise la Otopeni.
„Cu ocazia acestor misiuni vor fi identificate situaţiile care reprezintă atitudini neconforme reglementărilor în vigoare în relaţia şef-subordonat, practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte care privesc climatul organizaţional în interiorul acestor unităţi”, precizează, de altfel, Ministerul de Interne.
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne mai spune că „îşi reafirmă întreaga disponibilitate pentru identificarea şi sancţionarea drastică a oricărui tip de atitudini care încalcă prevederile legale, ordinele interne şi normele privind deontologia profesională specifică funcţiei publice de poliţist".
„Poate fi o inițiativă bună, dar depinde cum se concretizează și ce se urmărește. E bine să știm ce colegi avem, dar trebuie să se facă atent și cu onestitate și să aibă o finalitate bună”, a spus la Digi24 Michi Lepădat, vicepreședintele sindicatului Pro Lex.
„S-au mai făcut verificări, unii colegi știau însă ce va urma și au ieșit foarte bine, iar pentru alții a fost o surpriză totală și s-a întâmplat ca unii să pice testele. Nu neapărat se știa de la nivel înalt, se poate și de la nivel local”, a declarat Lepădat.
„Cei care testează sunt bine intenționați. Ar fi avut un efect însă dacă nu s-ar fi știut nimic din toate aceste teste”, a subliniat el. „Teste de integritate s-au mai făcut”, a adăugat Lepădat.
„Este o stare de normalitate, decizia ministrului este una corectă, de bun simț. Este o chestiune de rutină, că am văzut că reprezentanți ai presei prezintă ca un fapt indeit.
Este, după părerea mea, o acțiune de evaluare cu efectivele din aparatul central în punctele vulnerabile din sistemul polițienesc pe baza unor informații existente.
Acum, la schimbarea ciclului există o procedură. Domnul ministru a avut întâlniri la vârf cu reprezentanții acestor unități și acolo i s-au prezentat situația. În baza unei verificări a domnului ministru și a corpului de control se va face o verificare unde există incertitudini, abateri repetate. În acest context s-a dispus o acțiune la nivel larg”, a spus Pavel Abraham, fost inspector general al Poliției Române, în direct la Digi24.