Crin Antonescu: „Din punctul nostru de vedere, aderarea la Schengen nu a fost niciodată prima prioritate a României”
Co-președintele USL a declarat astăzi, la intrarea în sediul Uniunii Social-Liberale, că este convins că România a îndeplinit de multă vreme condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen, că acest lucru trebuie să se discute la consiliul JAI şi că merită o decizie favorabilă. El a adăugat că aderarea nu a fost niciodată o prioritate din punctul de vedere al USL, dar rămâne un scop de atins.
„Dacă discutăm despre acest consiliu, punctele de convergență sunt acelea că noi suntem convinși că România a îndeplinit de mai multă vreme tot ceea ce trebuia să îndeplinească pentru Schengen și în conformitate cu condițiile tratatului, nu condiții puse de noi, acest lucru trebuie să se discute și merită o decizie, o decizie favorabilă”, a afirmat Crin Antonescu, întrebat dacă aderarea nu mai este o prioritate în cazul în care se amână.
El a declarat că este solidar cu poziția ministrului de Externe.
„Dacă cineva vrea să blocheze această decizie trebuie să vină cu argumente. Aceste argumente trebuie cerute, România are dreptul să le ceară”, a spus Antonescu.
În privința priorității aderării, președintele PNL a afirmat: "Am mai spus, din punctul nostru de vedere n-a fost niciodată prima prioritate a României, rămâne în continuare un obiectiv, pentru că dorim acest lucru, am cheltuit foarte mulți bani și este un scop care trebuie atins”.
„De ce nu ne-am pune problema că poate ministrul de Interne al Germaniei s-a pripit, anunţând public o poziție pe care era normal să o anunțe la consiliu? Poate nu este vorba de întreaga Germanie, ci de poziția unui ministru”, a susţinut Crin Antonescu în legătură cu declarațiile ministrului de Interne german.
Nimeni din Guvern nu a avut reacții dure
Întrebat în legătură cu reacțiile Guvernului la declarațiile ministrului german, el a răspus că „nimeni din Guvern nu a a avut reacții dure, ci niște reacții mai ferme bazate pe argumente.”
În plus, Crin Antonescu s-a arătat convins că aceste declarații nu afectează decizia aderării la spațiul Schengen.
„Sunt convins că o decizie se ia pe argumente foarte clare. (...) Dacă mereu când autoritățile noastre vor adopta niște poziții ferme, verticale, noi vom sări în capul lor considerând că ne supărăm partenerii, nu cred că e o atitudine normală”, a spus el.
Crin Antonescu a adăugat că românii trebuie să ceară de la miniștri să le reprezinte interesele cu fermitate, atunci când argumentele sunt de partea României.
Radu Stroe: Ministrul de Interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă
Întrebat cum comentează anunţul făcut de omologul său german, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a spus că acesta a pierdut ocazia să tacă.
„Domnul ministru de Interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI, unde putea spune orice. Păcat. În sistemul nostru de activitate specifică Ministerului de Interne există o vorbă: «trebuie să păstrezi limita legitimei apărări». Ministrul a depăşit limita legitimei apărari. Păcat pentru marea Germanie”, a declarat Radu Stroe.
(digi24.ro)